I takt med att mänskligheten producerar mer data och utför fler sysslor på internet behöver också nätverkstekniken fortsätta utvecklas, inte minst när det kommer till fiberlänkar. En grupp internationella forskare har nu tagit fram en helt ny typ av fiber som klarar av hela 255 terabit per sekund.

Fiber är bland de snabbaste metoderna som finns att tillgå för att överföra stora mängder data idag och används i merparten av alla internetlänkar världen över, både från internetleverantörerna ut till kunderna (eller telestationerna, för de som använder ADSL) och mellan länder och kontinenter. Dessa länkar behöver ständigt uppgraderas för att hålla jämna steg med den ökade internetanvändningen, så forskare tävlar ständigt i att framställa ännu snabbare fiber.

En blu-ray på 0,157 millisekunder

Nu levereras ett nytt världsrekord från ett forskarlag med deltagare från USA, Kina och Nederländerna. Med hjälp av en nyutvecklad fiberteknik med sju kärnor som kan överföra data i 50 olika våglängder samtidigt kunde forskarna nå en imponerande överföringshastighet på 255 terabit per sekund. Det är tillräckligt snabbt för att överföra en terabyte data på endast 31 millisekunder.

Det finns givetvis en del begränsningar när det kommer till att rulla ut den nya fibertypen kommersiellt. Exempelvis tappar fiber hastighet över avstånd, för att inte tala om att ingen lagringsteknik som finns idag kan hänga med så pass snabbt. Dessa hastigheter uppmättes på korta avstånd i labbmiljö, men enligt forskarna ska det fortfarande gå att nå hela 200 terabit per sekund över en kilometers avstånd. Så medan vi knappast kan räkna med att få 255 terabit per sekund i nätverksuttaget hemma inom de närmsta åren så kommer framtida fiberuppgraderingar kunna hänga med den ökade trafiken ett tag till.

Källa: Nature via The Register


Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
okarilHippie1337 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hippie1337
Gäst
Hippie1337

”…men enligt forskarna ska det fortfarande gå att nå hela 200 megabit per sekund över en kilometers avstånd”. Är det rätt siffra? Kan väl de flesta bredbandsleverantörer redan skicka idag. Upp till 1000Mbit finns ju att beställa.
200 Tbit/s däremot vore något.

aril
Gäst
aril

Enligt källorna som citeras så är det 200 terabit/s över 1km, och inget annat.

ok
Gäst
ok

255 TBit/s = 32TByte/s -> 31 ms/Terabyte