StoreDot är en ny batteriteknik med sina rötter i Alzheimers-forskning som utlovar laddningstider för smartphones på en minut. Tekniken använder nanopartiklar för att snabbt lagra energi och driva en smartphone under långa perioder. Utan bekräftade smartphonetillverkare återstår det att se om företaget kan ta sig till konsumenter.

Batteriteknik har länge halkat efter smartphonebranschens snabba utveckling. Detta har bland annat gjort att många användare nu är vana vid att ta med sig en laddare när de lämnar hemmet eller kontoret. Med ny teknik från det israeliska företaget StoreDot kan laddningstider för smartphones förkortas till en minut, vilket gör en död telefon lättare att ladda till full kapacitet.

Tekniken som har sina rötter i Alzheimers-forskning grundas på små aminosyror som är lätt att ladda med energi. När aminosyrorna paketeras i ett batteri kan de laddas till full kapacitet på bara en minut. Laddningsprocessen kräver en speciell sorts laddare som ger upp till 80 ampere, vilket krävs för att ladda batterier i smartphonestorlek på minuten. När StoreDots batteri laddats till sin fulla kapacitet ger det inte lika lång användningstid som moderna smartphonebatterier men företaget tror att användare är villiga att ta den begränsningen när laddningstiden är närmast försumbar. Företaget säger också att tekniken kommer att ge längre batteritid än traditionell batteriteknik runt 2018.

”If one of the big guys [phone manufacturers] feels that this is a game-changer like we do, they put it on their roadmap. They can make it happen. StoreDot alone cannot make it happen”, säger Doron Myersdorf från StoreDot till The Guardian.

StoreDot hoppas på att den nya batteriteknik kommer att nå konsumenter vid slutet av 2016. I nuläget har företaget dock inget officiellt partnerskap och det kan krävas mycket forskning och utveckling för att göra tekniken verklig för konsumenter. StoreDot påstår att de för samtal med ett flertal smartphonetillverkare och att de hoppas skriva avtal med en eller två tillverkare innan årets slut.

Många frågetecken kvarstår kring teknikens potential. Tekniken kan bland annat göra en modern smartphone flera hundra kronor dyrare än normalt. StoreDot påstår att konsumenter är villiga att betala extra men presenterar inga starka bevis för sin tes.

Källa: The Guardian

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid