Small preview image

ATI har sedan urminnes tider haft olika grader av prestandaproblem i OpenGL-applikationer och varför det varit så kan man självklart diskutera. En tydlig indikation på detta såg vi när ATI lanserade sin Radeon X1000-familj där det enda test som Radeon X1800 XT inte vann över GeForce 7800 GTX var Doom3. Doom3 har sedan dess lansering alltid fungerat bäst på NVIDIA-grafikkort av någon anledning, och det faktum att grafikmotorn använder sig av OpenGL kan vara en av dem. Nu har ATI tydligen släppt ett litet mjukvaruverktyg som verkar vara värsta mirakelmedicinen för just Doom3 och OpenGL-spel i övrigt. På Hexus.net har man publicerat en del siffror med det nya verktyget in action och siffrorna är minst sagt häpnadsväckande.Det nya verktyget ökar prestandan i Doom3 för Radeon X1800 XT med upp till 35%!, detta med kantutjämning aktiverat. Just prestandatesterna i Doom3 med och utan kantutjämning var något vi reagerade på i vår recension av X1800 XT då prestandan mer eller mindre halverades i våra tester, både med ATI och NVIDIAs grafikkort. Detta borde betyda att det finns mycket att ta på då vi inte såg samma brutala prestandaförlust i övriga tester. Intressant nog verkar ATIs mjukvara vara en optimering av X1000-seriens avancerade minneskontroller. Vi skrev i vår recension att den är programmeringsbar och dess funktion skulle kunna optimeras individuellt för varje spel.


”ATI har också ökat programmerbarheten ytterligare vilket gör att kontrollerna lättare kan finjusteras för olika ändamål. T.ex. har Catalyst AI nu direkt kontroll över minneskontrollern och kan applicera olika minnesoptimeringar på kontrollern beroende på vilket spel man spelar.”


Detta verkar vara första gången vi ser frukterna av en sådan optimering, och vilka frukter sedan… Utöver 35% ökning i Doom3 vilket gör att X1800 XT springer om 7800 GTX i prestanda med kantutjämning aktiverat, ser man prestandaökningar på upp till 16% i Chronicles of Riddick, ett annat OpenGL-baserat spel. Vi hoppas innerligt att detta verktyg verkligen ger de prestandavinster det verkar för då finns det onekligen mycket att hämta för ATI och oss konsumenter.


:: Läs mer om ATIs mjukvaruverktyg och dess effekter på Hexus

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid