Sander Sassen på Hardware Analysis har skrivit en artikel om nVidias SLI-planer. SLI är en förkortning för Scan Line Interleave och är en term som senast användes på den gamla goda tiden när 3dfx var kungarna på marknanden. SLI innebär att man kopplar ihop två grafikkort och låter de arbeta tillsammans (på voodoo2 fungerade det genom att korten ritade upp varannan linje).


Idén dog tillsammans med AGP-porten, eftersom det egentligen inte är en buss så går det inte att använda två AGP-kort samtidigt vilket gör att hela idén raseras. Nu har dock PCI-express kommit vilket gör det möjligt att ansluta två grafikkort samtidigt, och idén på dubbla grafikkort tas upp igen. Alienware var först ut, men hade en ganska kladdig lösning som krävde ett extra kort och krävde att man använde VGA-portarna istället för DVI.


nVidia har en betydligt elegantare lösning på problemet, de använder sig av en höghastighetslänk mellan korten och helt nya drivrutiner så att korten själva håller reda på vilket kort som ritar upp vad. Istället för att rita upp varannan linje som voodoo2 gjorde så ritar korten upp varsin halva av bilden, hur de två delarna sedan slås ihop förtäljer dock inte historien. Vad som däremot sägs är att det kommer att gå att använda samtliga skärmanslutningar på korten, har du t.ex. två kort med två DVI-portar vardera kan du anlsuta upp till fyra skärmar.


Detta är bara en del av allt som står i artikeln, kom ihåg att det inte är 100% säkert att allting som står i artikeln stämmer men [H]ardOCP har gjort en antydning till att det är sant på deras förstasida. Läs hela artikeln här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid