Nvidia har lanserat sin kraftfullaste mobila grafikkrets någonsin i form av Geforce GTX 980 som gör själ för sitt namn och levererar samma antal beräkningsenheter samt klockfrekvens som sin stationära motsvarighet. Nu har de första objektiva testerna av grafikkretsen dykt upp och resultaten imponerar på flera sätt och sätter en ny ribba för mobil grafik.

Det är tyska hårdvarusajten Computerbase som ställt upp den GTX 980-utrustade gaminglaptopen XMG U762 Ultimate mot flera stationära testsystem. Den riktigt extrema XMG-datorn kommer utrustad med en fullfjädrad Intel Core i7-6700K CPU och mäter sina krafter mot det stationära testsystemets 4,4 gigahertz Core i7-4770K CPU där den senare bör ha ett visst övertag tack vare sina spetsade frekvenser.

Under sina tester konstaterar Computerbase att Nvidias mobila variant av GTX 980 faktiskt lyckas nå sin maximala specificerade boostfrekvens på 1 228 megahertz i alla de 18 speltitlar man testar. Frekvensen sjunker samtidigt med viss mån efter 15 minuters belastning när temperaturen når upp till 87 grader men frekvensen går aldrig under basfrekvensen på 1 002 megahertz.

Slår stationära GTX 980 på fingrarna i vissa tester

Resultatmässigt levererar den bärbara, åtminstone släpbara, gamingdatorn XMG U762 prestandasiffror som i snitt placerar datorn framför överklockade Geforce GTX 970-kort och några procent bakom det stationära systemet med Geforce GTX 980. Noterbart är samtidigt att den bärbara datorn faktiskt pressar sig förbi det stationära systemet med GTX 980 i vissa tester, troligtvis i titlar som bättre kan utnyttja Skylake-arkitekturen. Med likvärdiga processorkretsar skulle vi troligtvis få se närmast identiska prestandasiffror precis som specifikationerna för de båda GTX 980-kretsarna utlovar.

Noterbart är också att mobila versionen av GTX 980 presterar i snitt 25 procent bättre än den redan mycket kraftfulla Geforce GTX 980M.

Trots sina desktop-liknande komponenter och ohotade prestanda ska XMGs gaminglaptop inte vara den mest högljudda datorn i klassen, effektförbrukningen som toppar 250 watt i spel och ligger runt drygt 200 watt vid längre spelsessioner är däremot en ganska hissnande siffra i en bärbar dator. Det är samtidigt betydligt lägre än de 283 watt som det stationära systemet med GTX 980 drar vid samma belastning. Vid fullt blås utan anslutning till vägguttag har XMG:s gamingdator en batteritid på skrattretande 35 minuter, med Nvidias battery boost teknik aktiverad för återhållsammare bildfrekvenser landar batteritiden på 42 minuter.

Kortfattat verkar den mobila versionen av Geforce GTX 980 vara en sällsynt kraftfull mobil grafikkrets som presterar bättre än de flesta stationära grafikkort ute på marknaden. Nackdelarna är att en dator med kylning och övriga komponenter för att matcha grafikkretsen blir både otymplig och dyr, XMG U726 Ultimate väger 4,8 kilo och har i sin testade konfiguration en prislapp på runt 35 000 kronor.

Källa: Computerbase

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Detta är nog första gången jag ser en bärbar dator som verkligen har fullblodad desktop prestanda rakt igenom.
Här ser man alltså förklaringen till varför Nvidia väljer att inte kalla detta chip för 980[b]M[/b]. Att det fanns en riktig 980M var dock en nyhet för mej. Trodde att närmaste lillebror till 980 skulle vara 970M.
För övrigt verkar batteritiden mest duga till att byta rum och vägguttag utan downtime, eller möjligen kortare besök till frukostbordet.