Asus och Acer har börjat rulla ut sina 4K-upplösta bildskärmar med High Dynamic Range-stöd och adaptiv uppdateringsfrekvens i form av Nvidia G-sync. En funktion som kan kraftigt påverka skärmarnas pris.

Asus efterlängtade ROG Swift PG27UQ har nu börjat dyka upp på marknaden. Denna bildskärm på 27 tum med 4K-upplösning, stöd för High Dynamic Range (HDR) och Nvidia G-Sync är i det absolut toppskiktet för gamingskärmar.

Hemsidan PCPer har fått sina händer på en av dessa bildskärmar och i sin recension tog hemsidan sig friheten att plocka isär skärmen och spana in de inre komponenterna.

Bortsett från AU Optronics panel M270QAN02.2 finns även en ny typ av G-sync-modul från Nvidia. Denna har designat specifikt med dessa G-sync HDR-skärmar i åtanke. Denna nya generations modul kan dock lägga till en ganska saftigt ökad prislapp på dessa nya bildskärmar.

PCPers djupdykning avslöjade att den nya modulen bygger på en Intel Field-Programmable Grid Array (FPGA), mer specifikt rör det sig om en Intel Altera Arria 10 GX 480 och 4 gigabyte (GB) DDR4-2400 internminne. Den äldre generationens modul hade endast 768 megabyte (MB) internminne.

Efter lite efterforskning upptäckte PCPer att denna specifika FPGA säljs till kunder som lägger mindre beställningar för omkring 2 600 dollar styck. Eller omkring 22 900 kronor.

PCPer spekulerar i att Nvidia/Asus som lägger större beställningar på dessa FPGA-moduler kan betala omkring 500 dollar per modul. Omkring 4 400 kronor, något som inte helt omöjligt lägger på en hel del till slutpriset som konsumenter får betala.

Nya 4K/144 Hz bildskärmar stödjer inte full bildkvalité vid 144 Hz

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Det är ju dock bara en tidsfråga innan de fastställer koden för G-Sync 2 och kan lösa det med ASIC istället, så gjorde de ju med tidigare version. ASIC kostar bara några enstaka dollar.