Grafikkortstillverkaren Nvidia har haft en mycket positiv utveckling det senaste året och kontinuerligt plockat marknadsandelar från ärkerivalen AMD. Nu landar färska rapporter om grafikkortsmarknaden på bordet och avslöjar att Nvidia ökat sin marknadsandel med hela 5 procentenheter under senaste kvartalet och nu står för mer än 4/5 av den diskreta GPU-marknaden.

AMD och Nvidia har i årtionden tampats om grafikkortskonsumenternas gunst och vid flera tillfällen närmast delat på marknadsandelarna. De senaste åren har siffrorna dock sett allt mörkare ut för AMD och Nvidia har haft en stadig tillväxt det senaste året där man utökat sin marknadsandel med inte minst hjälp av sin kritikerrosade Maxwell-arkitektur.

När Mercury Research nu presenterar nya siffror för andra kvartalet 2015 visar det sig att Nvidia ökat med hela 20 procentenheter det senaste året och nu ytterligare befäst sin dominans på diskreta GPU-marknaden med 82 procents marknadsandelar. AMD i sin tur halkar ner från 25 procent till 18 procent där inte ens ihärdiga rykten om nya flaggskeppet Radeon R9 Fury X kunde stoppa säljframgångarna hos konkurrenten Nvidia.

Discrete-GPU-Market

Med det sagt är grafikkortsmarknaden inte bara guld och gröna skogar för någon tillverkare. Försäljningen av diskreta grafikkort sjönk med 17,07 procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal förgående år.

Både AMD och Nvidia visade sjunkande försäljningssiffror under andra kvartalet i jämförelse med det första kvartalet där AMD tappade mest, 25,8 procent back, och Nvidia backade 16,19 procent. Detta i siffror presenterade av Jon Peddie och omfattandes både diskreta samt mobila grafikkretsar.

Kan Fury och Directx 12 vända trenden?

Utvecklingen har varit oroväckande för det röda lägret men många hoppas på en vändning efter sommarens nylanseringar där AMD:s Fiji GPU gjorde entré och flankerades av en uppsjö nya, om än baserade på äldre kretsar, modeller i Radeon R9 300-serien. Försäljningssiffrorna som presenteras av Mercury Research är fram till den 30:e juni 2015 och omfattar med andra ord ingen nämnvärd försäljning av Radeon R9 Fury X eller för den delen R9 Fury som inte lanserades förrän senare i juli. Det återstår att se ifall AMD:s Fiji-baserade grafikkort tillsammans med vad verkar vara ett gott Directx 12-stöd kan vända AMD:s negativa trend.

Källa: Mercury Research

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
McKinleyMorkulpedrossoThomaseronum Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst
Thomaseronum

Det går inte att sticka under stol med att Nvidia gjorde ett bra jobb med Maxwell.
Med det sagt hoppas jag att AMD gör ett minst lika bra jobb med Arctic Islands.
Det måste lyckas, likadant med Zen. Får de till båda de produkterna kan vi ha
en ny guldålder i AMDs framtid.

pedrosso
Medlem
pedrosso

tror nog då dom spådde att amd ska försvinna inom 5 år som gjort att folk ännu mer gått över till nvidia , dom vågar inte chansa att amd ska finnas kvar.

Morkul
Medlem
Morkul

Nu vet jag inte hur det såg ut just andra kvartalet men tittat man på siffrorna föra andra kvartalet så tar nVidia marknads andelar men tappar samtidigt i antalet sålda enheter. Det beror på att marknaden för diskreta GPU mer eller mindre störd dykt på senare tid.

Personligen tror jag dessutom att besvikelsen som många känner efter 980ti och Fury gör att marknaden för diskreta GPU kommer sjunka ännu ett tag.

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Morkul”]Nu vet jag inte hur det såg ut just andra kvartalet men tittat man på siffrorna föra andra kvartalet så tar nVidia marknads andelar men tappar samtidigt i antalet sålda enheter. Det beror på att marknaden för diskreta GPU mer eller mindre störd dykt på senare tid.

Personligen tror jag dessutom att besvikelsen som många känner efter 980ti och Fury gör att marknaden för diskreta GPU kommer sjunka ännu ett tag.[/quote]

Besvikelsen efter 980 ti. Vad har jag missat nu?