Nvidia ska enligt nya uppgifter överväga prissänkningar på flera av sina grafikkort i prestandasegmentet. Kort efter ärkerivalen AMD:s lansering av flaggskeppet Radeon R9 Fury X samt nya prestandakorten i R9 300-serien sägs Nvidia nu se över sin prissättning och diskuterar prissänkningar för toppmodellerna GTX 980 Ti, 980 och 970.

Konkurrens är viktigt på alla marknader, inte minst om vi ser till slutpriser för konsumenter. Det är något som nu verkar bekräftas ännu en gång när Nvidia i kölvattnet av AMD:s nya grafikkortslanseringar sägs se över priserna för sina populära Geforce GTX 900-grafikkort i prestanda och entusiastsegmentet.

Nvidias Maxwell-kort har de senaste månaderna haft dåligt med konkurrens i de högre prisklasserna där AMD saknat nya modeller för att locka konsumenter. AMD:s Radeon R9 290X har varit rejält prispressat och fajtats primärt med Geforce GTX 970 medan Nvidia kunnat sätta priser efter eget tycke på sina toppmodeller Geforce GTX 980 samt GTX 980 Ti.

Dålig tillgänglighet för Radeon R9 Fury X

Med lanseringen av primärt Radeon R9 390 och 390X samt nya flaggskeppet Radeon R9 Fury X har AMD gjort sig betydligt mer slagkraftiga i prestanda- och entusiastsegmentet. Radeon R9 Fury X kostar idag drygt 7 000 kronor i svenska butiker, en prislapp snarlik den för Nvidias referensmodell av Geforce GTX 980 Ti – två kort som presterar snarlikt i de flesta tester. Partnertillverkade modeller av GTX 980 Ti landar samtidigt ofta på närmare 7 500 kronor, något som Nvidia kan vilja ändra på.

Det ska samtidigt sägas att antalet Fury X-kort i handeln är extremt få till antalet och väntas inte fyllas på förrän i slutet på första veckan av juli. Något som betyder att Nvidia inte är lika pressade i sitt schema som om lagerhyllorna varit välfyllda.

Nedanför de två entusiastkorten kommer Radeon R9 390X och Geforce GTX 980 där återigen prestandakampen är extremt jämn men där AMD har ett övertag på prisfronten med priser runt 4 700 – 5 000 kronor – ofta 300-500 kronor billigare än GTX 980.

Kikar man vidare ner i prestandadiagrammen hittar vi Radeon R9 390 samt Geforce GTX 970 som båda landar på en prislapp runt 3 500 kronor.

Prissänkningar från Nvidia skulle tvinga AMD att agera

AMD har åtminstone i de två senare fallen ett litet försprång i prestanda per krona och det har enligt uppgifter till Kitguru fått Nvidia att fundera över prissänkningar på sina tre GTX 900-kort. Åtminstone i Europa där Nvidias grafikkortspriser är något högre än i USA sägs företaget nu överväga en prisfajt med AMD. Åtminstone i vissa länder där AMD varit mer aggressiva i sin prissättning.

Skulle Nvidia se över sina priser för Geforce GTX 980 Ti samt GTX 980 och GTX 970 betyder det att även AMD behöver göra något åt sin prissättning. Inte minst för nya flaggskeppet Radeon R9 Fury X som får kämpa för att hålla jämna steg med inte minst fabriksöverklockade modeller av GTX 980 Ti.

Nvidia har inte kommenterat uppgifterna.

Källa: Kitguru

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
gamingexperionsMorkulmetalmuminMichael Z Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael Z
Gäst
Michael Z

De är väl rädda för det som kommer att hända i augusti månad:
g-kort med 2 st fury x

Medlem
Arne Berg

tveksamt! blev väldigt besviken på fury x

metalmumin
Gäst

[quote name=”Ase”]tveksamt! blev väldigt besviken på fury x[/quote]
”Väldigt besviken” är stora ord för att beskriva ett kort som pumpar ut 53% mer Teraflops än Titan X. Vänta på DX12 benchmarks så kan vi prata igen. HBM minnet har knappast sträckt på benen.

Medlem
Arne Berg

[quote name=”metalmumin”][quote name=”Ase”]tveksamt! blev väldigt besviken på fury x[/quote]”Väldigt besviken” är stora ord för att beskriva ett kort som pumpar ut 53% mer Teraflops än Titan X. Vänta på DX12 benchmarks så kan vi prata igen. HBM minnet har knappast sträckt på benen.[/quote]Eftersom dom redan börjat prata om HBM2 själva (amd) så tror jag tyvär att det inte kommer hända så mycket förän ersättaren till fury x kommer.Självklart kommer dubbelkortet bli snabbt, men kommer strax därefter ersättas av nästa generation med HBM 2 & 16nm, så känns som att dom borde skippa det kortet & bli snabbt klar med ersättaren… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Ja och nVidia hoppar väl över HBM och går direkt på HBM2 med Pascal som jag förstått det. Bland annat så blir det ju dubbla bandbredden så det lär bli en tämligen stor prestanda ökning.

Pascal kommer 2016, hösten? Antagligen kommer väl inte AMD med Greenland straxt efter.

Själv har jag redan skaffat 4k skärm annars hade jag hoppat över denna generation också men att driva 4k på 3 generationer gammalt grafikkort går bara inte så jag kommer bli tvungen att uppgradera och vet inte alls hur jag ska göra. Hoppas på priskrig och tar det billigaste alternativet antar jag.

gamingexperions
Gäst
gamingexperions

Någon som vet om prissänkningen hamnar i sverige och när den kommer? Ska köpa ett gtx 980