Det är nu officiellt att NVIDIA bytt sida sedan förra generationens konsolutveckling. NVIDIA var Microsofts ledande partner under utvecklingen av spelkonsolen Xbox som visat sig bli den stora utmanaren till Sonys PlayStation 2-konsol.


Det har dock varit klart länge att NVIDIA och Microsoft inte skulle fortsätta sitt samarbete då Microsoft kontrakterat ärkerivalen ATI som utvecklare av nästa generations konsol-GPU. 
Nu har det dock visat sig att NVIDIA fortfarande är mer än väl insatt i konsolmarknaden då man i dagarna publicerat ett pressmeddelande som säger att man arbetar tillsammans med Sony för att utveckla en grafikkrets för Sonys nästa spelkonsol, eller ”computer entertainment system” som Sony själva kallar det.
För de flesta av oss är Sonys nästa generations spelkonsol inget annat än PlayStation 3 men det är inget namn man använder officiellt ännu.


Sony och NVIDIA avslöjar att man faktiskt arbetat tillsammans med detta projekt ett bra tag och konstigt vore väl annars med tanke på att PlayStation 3 ska lanseras om ett drygt år.


”This collaboration is made under a broad, multi-year, royalty-bearing agreement.  The powerful custom GPU will be the graphics and image processing foundation for a broad range of applications from computer entertainment to broadband applications. The agreement will encompass future Sony digital consumer electronics products.”


Det ser med andra ord ut som att man har planer på flera användningsområden för NVIDIAs grafikkrets och tillsammans med IBMs Cell-processor som är hjärtat i PlayStation 3 kommer Microsofts Xbox 2 säkerligen ha en fullfjädrad utmanare.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid