Nvidia har hamnat i rejält blåsväder efter att grafikkortstillverkaren i egna ord ”klantat sig” när det kommer till prestandaspecifikationerna för sitt populära Geforce GTX 970. Nu bekräftar representanter på företaget att man arbetar på en skräddarsydd drivrutinsuppdatering för optimerad prestanda samt luftar möjligheterna för returärende.

Det är i Nvidias officiella Geforce-forum som en representant och moderator från Nvidia svarat på kritik från konsumenter som köpt sina Geforce GTX 970-grafikkort efter en produktspecifikation som delgetts media och recensenter världen över och som senare visat sig vara felaktig.

Peter Sierant på Nvidias kundvårdsavdelning konstaterar att Nvidia ”klantade sig” när man satte samman den reviewersguide som innehöll de felaktiga uppgifterna och att Nvidia i samma ögonblick svikit alla konsumenter som just förlitar sig på tester och recensioner inför sina produktköp.

”We messed up”

I samma andetag meddelas att man fortfarande ser GTX 970 som det bästa kortet för pengarna man kan köpa idag och att Nvidia nu arbetar på en drivrutinsuppdatering som ytterligare ska optimera prestandan på kortet. Troligtvis genom att ytterligare finslipa hur minneslogiken hanterar data i den 3,5 gigabyte snabba minnesbufferten respektive den betydligt långsammare 0,5 gigabyte minnesbufferten. Tidigare prestandasiffror från Nvidia har pekat på i sin höjd någon procents prestandaskillnad i tunga speltitlar vid vanligt användande och även om det troligtvis kan finnas värre exempel bör en ny drivrutin ytterligare slipa dessa siffror.

”The GTX970 really does have 4GB of memory and can access all of it. And we’re looking at ways to tweak the driver to better understand where to put stuff to make it even faster.” skriver Peter Sierant i ett forumsinlägg.

Det avslöjas dock inte när drivrutinen ska stå färdig eller mer exakt vilka förändringar Nvidia kommer att göra i densamma.

Sist men inte minst öppnas även dörren för eventuella returer för de konsumenter som känner sig lurade eller missnöjda med sitt Geforce GTX 970-kort.

”Having said that, I understand that this whole experience might have turned you off to the card. If you don’t want the card anymore you should return it and get a refund or exchange. If you have any problems getting that done, let me know and I’ll do my best to help.[…]To be clear, if you no longer want the card and can’t get the manufacturer to help you out somehow, I’m offering to help by contacting them on your behalf. I can’t guarantee anything specific like refund vs credit vs upgrade+cash or whatever as they are independent companies.” skriver Peter Sierant (PeterS@Nvidia) i företagets supportforum.

Det är inte bekräftat att Nvidia på bred front kommer att acceptera en returansökan på grund av felaktiga produktspecifikationer men onekligen verkar det finnas visst hopp för de konsumenter som ångrar sitt köp av Geforce GTX 970. Lyckas man inte med en returnering av sitt Geforce GTX 970 genom den datorbutik eller tillverkare du köpt ditt kort ifrån kan det med andra ord vara ett alternativ att kontakta Nvidia och deras supportmedarbetare i följande tråd.

Relaterade artiklar

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Skuggan7DogshitjointTellus82MacAllan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tellus82
Medlem
Tellus82

Jag kallade nVidia för grisiga när ”specifikationsfelet” uppdagades och med en öppning för retur/byte så tycker jag nog att dom är lite mindre grisiga, jag tycker dock fortfarande att det vore mer ärligt av dom att speca om minnesmängden till 3,5GB. Den sista delen 0,5GB kan inte adresseras samtidigt som den första 3,5GB och dessutom så förhindrar drivarn användning över 3,5GB. Ökade latenser och optimeringar för enskilda spel låter inte som en direkt fördel. Jag hoppas bara att nVidia inte gör om denna tabbe med andra gpu’er & segmenterar minnet på detta sätt, blir bara grovt missvisande åt konsumenter och… Läs hela »

Kristian Lundgren
Medlem
Kristian Lundgren

Jag har nu tagit kontakt med min ÅF (Som för nu kan hållas hemlig). Jag begär en ersättare ovanför MSI GTX 970 4G Gaming, och då inga andra sådana finnes, så blir det ju MSI GTX 980 4G Gaming. Har med kredit ändå betalat de 6K som MSI GTX 980 4G Gaming nu kostar. Jag tycker att ÅF sedan får ta detta med NVIDIA, då NVIDIA ju har bedragit ÅF med. Trist historia detta hära…Och nu tror många såklart att jag fiskar efter 980. Visst på ett sätt så blir det så, fast inte så att jag sitter och smider… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Tellus82″]Jag kallade nVidia för grisiga när ”specifikationsfelet” uppdagades och med en öppning för retur/byte så tycker jag nog att dom är lite mindre grisiga, jag tycker dock fortfarande att det vore mer ärligt av dom att speca om minnesmängden till 3,5GB. Den sista delen 0,5GB kan inte adresseras samtidigt som den första 3,5GB och dessutom så förhindrar drivarn användning över 3,5GB. Ökade latenser och optimeringar för enskilda spel låter inte som en direkt fördel. Jag hoppas bara att nVidia inte gör om denna tabbe med andra gpu’er & segmenterar minnet på detta sätt, blir bara grovt missvisande åt konsumenter… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Dogshitjoint”]Jag har nu tagit kontakt med min ÅF (Som för nu kan hållas hemlig). Jag begär en ersättare ovanför MSI GTX 970 4G Gaming, och då inga andra sådana finnes, så blir det ju MSI GTX 980 4G Gaming. Har med kredit ändå betalat de 6K som MSI GTX 980 4G Gaming nu kostar. Jag tycker att ÅF sedan får ta detta med NVIDIA, då NVIDIA ju har bedragit ÅF med. Trist historia detta hära…Och nu tror många såklart att jag fiskar efter 980. Visst på ett sätt så blir det så, fast inte så att jag sitter och… Läs hela »

Kristian Lundgren
Medlem
Kristian Lundgren

[quote name=”MacAllan”][quote name=”Dogshitjoint”]Jag har nu tagit kontakt med min ÅF (Som för nu kan hållas hemlig). Jag begär en ersättare ovanför MSI GTX 970 4G Gaming, och då inga andra sådana finnes, så blir det ju MSI GTX 980 4G Gaming. Har med kredit ändå betalat de 6K som MSI GTX 980 4G Gaming nu kostar. Jag tycker att ÅF sedan får ta detta med NVIDIA, då NVIDIA ju har bedragit ÅF med. Trist historia detta hära…Och nu tror många såklart att jag fiskar efter 980. Visst på ett sätt så blir det så, fast inte så att jag sitter… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Dogshitjoint”]Jag är ju ingen jurist, dock känns det som om att NVIDIA har gjort sig skyldiga till falsk marknadsföring. Vad tycker du själva? Bara jag får mitt 980 så är jag nöjd och glad, hade inte du varit det? //Dog[/quote]Jag är inte säker på att det är falsk marknadsföring enligt lagen räknat.Dom har sagt att 970 har 4GB vram, 256-bit bus och 224 GB/s i bandbredd.Dessa uppgifter stämmer ju faktiskt, det dom inte talat om är att bandbredden är delad så att 3,5GB använder 7/8 och de sista 0,5GB endast får 1/8 av bandbredden.Men den totala bandbredden stämmer ju… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”MacAllan”]Detta är inget försvar av Nvidia men det stämmer inte helt som du säger.Allt minne kan adresseras samtidigt och drivaren förhindrar inte användning av mer än 3,5GB vram.Sista 0,5GB används inte fören absolut sist men har då en avsevärt lägre bandbredd, detta gör att man kan få prestandaförluster om dessa 0,5GB vram används.[/quote]Du missförstår en smula/jag beskrev lite dåligt, kontrollern kan inte använda crossbaren till att accessa bägge segmenten samtidigt, detta enligt nVidia själva, man får helt enkelt ökad latens medans kön töms, det betyder inte att spel/program inte får tillgång till hela 4GB utrymmet bara det att kontrollern… Läs hela »

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

Det måste väl vara medvetet för att man ska kunna bryta en lag?
Detta är knappast medvetet, dock är dom ju trots detta skyldiga att byta ut eller återköpa dessa kort.

Kristian Lundgren
Medlem
Kristian Lundgren

[quote name=”Tellus82″][quote name=”MacAllan”]Detta är inget försvar av Nvidia men det stämmer inte helt som du säger.Allt minne kan adresseras samtidigt och drivaren förhindrar inte användning av mer än 3,5GB vram.Sista 0,5GB används inte fören absolut sist men har då en avsevärt lägre bandbredd, detta gör att man kan få prestandaförluster om dessa 0,5GB vram används.[/quote]Du missförstår en smula/jag beskrev lite dåligt, kontrollern kan inte använda [EDIT: En massa text som inte får plats bortagen] Som tur är har nVidia insett hur dålig PR detta ger & börjat prata RMA/retur/byte, detta är ett ganska solklart fall av falsk marknadsföring, till och… Läs hela »

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

[quote name=”Dogshitjoint”][quote name=”Tellus82″][quote name=”MacAllan”]Detta är inget försvar av Nvidia men det stämmer inte helt som du säger.Allt minne kan adresseras samtidigt och drivaren förhindrar inte användning av mer än 3,5GB vram.Sista 0,5GB används inte fören absolut sist men har då en avsevärt lägre bandbredd, detta gör att man kan få prestandaförluster om dessa 0,5GB vram används.[/quote]Du missförstår en smula/jag beskrev lite dåligt, kontrollern kan inte använda [EDIT: En massa text som inte får plats bortagen] Som tur är har nVidia insett hur dålig PR detta ger & börjat prata RMA/retur/byte, detta är ett ganska solklart fall av falsk marknadsföring, till… Läs hela »