Externa grafikkort som man kopplar in i datorer vid behov är någonting det varit mycket prat om länge, med flera olika lösningar. Bland annat AMD har försökt sig på detta med deras XGP men det har ännu inte tagit fart och ens fått ett litet genomslag på marknaden. NVIDIA tror däremot på en sådan lösning och enligt deras egna Rene Haas är det någonting man fortfarande arbetar på.

Marknaden för bärbara datorer fortsätter att växa, men den stora nackdelen för många är att de inte är lika lätta att uppgradera som en stationär dator. Allt färre skeppas även med ett diskret grafikkort och förlitar sig på ett integrerat men NVIDIA ligger fortfarande bra till trots detta.

Haas säger att man har fler än 200 designvinster ihop med Intels Sandy Bridge-plattform och mycket har man säkert deras Optimus-teknik att tacka för det. Men tanken på ett externt grafikkort man kan koppla till sin dator endast vid behov, eller att kunna byta ut det mot ett kraftfullare längre fram i tiden är någonting som lockar många och enligt Haas är det fortfarande någonting man arbetar på.

Kan vi tänka oss att det är någonting likt ViDock NVIDIA tänkt sig?

Hur exakt man tänkt sig detta är oklart men det är en hembakad lösning från NVIDIA, där grafikkort ska kunna säljas lösa i sitt egna lilla chassi man kopplar ihop med en bärbar dator när det behövs. Det var prata om att Thunderbolt skulle användas men det är ingenting som blev bekräftat då det lika gärna kan bli en proprietär lösning.

När denna lösning väntas dyka upp är även det mycket oklart, utan det enda som kan bekräftas är att NVIDIA fortfarande har något på gång. Ett diskret grafikkort tar extra plats i chassit och behöver extra kylning. Med tanke på att tillverkarna försöker kapa av varje millimeter på höjden och öka batteritiden är det inte osannolikt att tro att diskreta grafikkort kan bli en döende art i bärbara datorer – speciellt när både Intel och AMD börjat erbjuda kompetent grafik integrerad i deras processorkretsar.

Källa: Fudzilla

Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid