NVIDIA har klokt nog, med tanke på ATIs dominans efter deras senaste drivrutinssläpp, gjort lite egna tester i det nylanserade testprogrammet 3Dmark05.
NVIDIA har i en pressrelease gått ut med information om dessa tester som utfördes med deras kommande SLI-teknik. En teknik som tillåter användaren att koppla samman två identiska grafikkort i samma system för en markant prestandaökning.
I NVIDIAs pressmeddelande säger man att man uppnått toppresultatet 7229 poäng med två stycken GeForce 6800 Ultra i en SLI-kombination. Detta är verkligen inte fy skam även om det är en bit kvar till det nuvarande rekordet på 7777 poäng (Ordentligt överklockat system med Radeon X800 XT grafikkort).


Vi räknar dock med att NVIDIAs system är helt oklockat då man inte nämner något annat i sitt pressmeddelande. Systemet man testar på är baserat på Intels Tumwater-chipset och processorn är en Intel Pentium 4 3.4GHz Extreme Edition.
Detta borde dock spela mindre roll då 3Dmark05 är obönhörligt grafikkortsberoende och genom att studera lite övriga tester på Futuremarks ORB (Online Result Browser) kan vi uppskatta vilken prestandaökning NVIDIA fått med SLI-tekniken.


Ett GeForce 6800 Ultra i standardutförande ger runt 5200 poäng i 3Dmark05 och jämför vi det mot NVIDIAs resultat på 7229 poäng ser vi att man tjänat knappt 40% i prestanda.
Detta är väldigt osäkra siffror men det borde ge en hyfsad indikation på SLI-teknikens inverkan på prestanda.
Att få en prestandaökning på 40% är verkligen inget att fnysa åt, men det är en bra bit kvar till de siffror vi hittills hört rykten om. Där det spekulerats om 80-90% prestandaökning i bland annat 3Dmark03.


Återigen vill vi trycka på att våra minst sagt spartanska uträkningar inte ska räknas som någon definitiv dom men det ser onekligen ut som att SLI-tekniken fungerar väl, dock inte lika väl som vissa försökt få oss att tro.
NVIDIAs SLI-teknik är dock inte kommersiell ännu och det kan finnas en hel del jobb med drivrutiner och andra optimeringar som ytterligare förbättrar prestandan, så för att få ett klart besked på SLI-teknikens potential blir det helt enkelt att vänta tills de första riktiga oberoende testerna dyker upp.
Tills dess kan NVIDIA i alla fall skryta med att man har det snabbaste grafikkortssystemet i 3Dmark05.


Läs NVIDIAs pressmeddelande.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid