NVIDIA Tegra 3 blev marknadens första systemprocessor för smartphones och surfplattor med fyra kärnor, eller rättare sagt fem i vad de kallar 4-plus-1. Nu sägs Tegra 4 följa i samma fotspår, fast den här gången med rejält kraftfullare processorkärnor.

Vad som stod ut med Tegra 3-arkitekturen var inte att det blev marknadens första systemprocessor med fyra kärnor, utan en viss strömsparfunktion. Tegra 3 kom faktiskt utrustad med fem kärnor av typen ARM Cortex-A9, varav den femte kom med en klockfrekvens på endast 500 MHz. När telefonen var i standby eller användes för lättare uppgifter så tar denna strömsnåla kärnan över, och när mer processorkraft behövs stängs den av och istället aktiveras de fyra primära kärnorna med mycket högre klockfrekvenser i kretsen.

Enligt kinesiska VR-Zone så ska Tegra 4 använda sig av en liknande 4-plus-1 arkitektur, fast då med ARM Cortex-A15-kärnor. NVIDIA går alltså emot ARM:s big.LITTLE-koncept och fortsätter att köra på sin egna linje. Tegra 4 T40 ska göra entré under första kvartalet 2013 och troligen byggas på TSMC:s 28 nanometersteknik, klockfrekvensen sägs ligga på 1,8 GHz. Senare under året ska T43, en 2,0 GHz-variant pådyka upp samt en AP40 på 1,2 – 1,8 GHz för det lägre segmentet.

Tegra 4 som går under kodnamnet Wayne ska även komma med andra nyheter. NVIDIA har inte lagt något större krut på grafikprestandan i sina Tegra-kretsar än så länge men det väntas bli ändring på saken. Grafikarkitekturen väntas bli mer lik det vi har på den stationära sidan, och vi väntar oss därmed stöd för CUDA och OpenCL.

Tegra_4_SKUs

Vad som också nämns än kretsen SP3X, som även den är en 4-plus-1-arkitektur fast med de gamla Cortex-A9-kärnorna. Klockfrekvensen här ska ligga på 1,2 – 2,0 GHz och komma med inbyggt LTE/4G. Vi antar att även denna kommer byggas på 28 nanometer, och det är troligtvis systemprocessorn Grey det handlar om.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
fackamato
12 Årtal sedan

Skynda på nu! Jag vill ha en ny telefon, men inte över 28nm! Eh, tillverkningsprocessen alltså, inte telefonstorleken 😛

this
this
12 Årtal sedan

[quote name=”fackamato”]Skynda på nu! Jag vill ha en ny telefon, men inte över 28nm! Eh, tillverkningsprocessen alltså, inte telefonstorleken :P[/quote]
Finns redan, HTC One S med Snapdragon S4 28nm. 😉

fackamato
12 Årtal sedan

[quote name=”this”][quote name=”fackamato”]Skynda på nu! Jag vill ha en ny telefon, men inte över 28nm! Eh, tillverkningsprocessen alltså, inte telefonstorleken :P[/quote]
Finns redan, HTC One S med Snapdragon S4 28nm. ;-)[/quote]

Mjo, men den är inte tillräckligt häftig. :-/

[imgcomment image[/img]

Pentile-skärm, inte 720p samt Sense 4 istället för stock ICS. I’m in no rush, men är ändå sugen på en ny leksak 8)

this
this
12 Årtal sedan

Då lär du få vänta på nästa Nexus telefonen. Lär nog dyka upp i höst med Android 5.0, skulle inte förvåna mig om de använder S4 i nästa gen Nexus.

fackamato
12 Årtal sedan

[quote name=”this”]Då lär du få vänta på nästa Nexus telefonen. Lär nog dyka upp i höst med Android 5.0, skulle inte förvåna mig om de använder S4 i nästa gen Nexus.[/quote]

Jepp, jag får väl vänta 🙂