Small preview image

Nvidia har sin DirectX 11-brist till trots haft mycket att berätta om på CES i år. Grafikkortstillverkaren har som väntat lagt stor vikt vid sin Tegra 2 plattform för handburna enheter och när vi nu vet mer om kretsen är det inte svårt att förstå varför. Nvidias Tegra 1-plattform var kraftfull, Nvidias Tegra 2-plattform ska vara 4 gånger så kraftfull som sin föregångare och denna System-on-a-chip lösning har många saliverande specifikationer.



Tegra 2 är som sagt en SoC, ett stort chip som innehåller allt man behöver för att driva ett system. Nvidia bygger Tegra 2 på åtta separata processorer, jämfört med 7 stycken i Tegra 1. Men det är inte bara antalt som är förändrat utan även processorernas prestanda och arkitektur.



Förutom en videoprocessor som hanterar uppspelning och inspelning av 1080p material bjuder man på ljudprocessor, bildprocessor och en egentillverkad GPU som man inte vill avslöja för mycket om i dagsläget.


Trumfkortet sägs annars vara själva CPU-kärnan(orna) som baseras på Cortex A9 arkitekturen. Ni vet ersättaren till Cortex A8 (Snapdragon) som presterar så bra i de senaste smarta mobiltelefonerna. Cortex A9 är i sig 25% snabbare än föregångaren, klock per klock. Men Nvidia har passat på att slänga in två stycken 1GHz Cortex A9 kärnor i Tegra 2, vilket effektivt fördubblar den teoretiska prestandan.



Tegra 2 kommer primärt att användas i tablets och smartbookliknande datorer. Men vi kan inte låta bli att föreställa oss de smartphones som väntas komma med Nvidias nya SoC, vilka kan bli något helt i hästväg.


En välskriven genomgång av Tegra 2 finns att hitta på Anandtech för den som vill gotta sig i detaljer kring kretsen.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid