NVIDIA kommer med största sannolikhet se marknaden för externa grafikkort krympa under nästa år men vad det verkar har man nu fått ytterligare vind i seglen för sin mobila kretslösning Tegra 2. Enligt analytiker ska nu Samsung bestämt sig för att nyttja kretsen i sin andra generations surfplatta, samtidigt som Google gör kretsen till referensplattform för Android 3.0.

NVIDIA Tegra 2 har varit hjärtat i både surfplattor och smartphones som presenterats under vintern och ska vi lita på de senaste ryktena är detta vara början. Enligt analytiker ska nu Samsung lagt en stor order på Tegra 2-kretsar för användning under första halvåret 2011 och kretsarna ska enligt uppgifter vara tänkta att användas både i smartphones och surfplattor. Vilket dock låter något motsägelsefullt då Samsung i regel kör med sina egna ARM-baserade kretsar och inte länge sedan presenterade sin Orion SoC som med liknande specifikationer som Tegra 2 sågs som en ersättare till Hummingbird i Galaxy Tab 2.

En anledning till att fler och fler tillverkare nu börjar välja NVIDIA:s Tegra 2-krets för sina framtida Android-produkter sägs vara att Google själva använt sig av grafikkortstillverkarens Cortex-A9 baserade SoC när man spikat referensplattformen för Honeycomb – mer känt som Android 3.0. Den Motorola-prototyp som Andy Rubin visade upp under konferensen D: Get Into Mobile tidigare i december använde sig just av Tegra 2 och surfplattan såg lovande ut rent hårdvarumässigt med 1280×720 pixlars upplösning samt en slimmad formfaktor. Noterbart är att LG är den första tillverkare som tillkännagett en smartphone med Tegra 2 under huven, LG Optimus X2.

honey
Google visar upp Android 3.0 på en Tegra 2-utrustad Motorola-surfplatta

Google eller Samsung själva har inte bekräftat uppgifterna men kanske NVIDIA får lite extra hjälp av sökmotorjätten för att få fart på sin kretsförsäljning nästa år. Så länge vi får kraftfulla och häftiga produkter på butikshyllorna är åtminstone NordicHardware nöjda.

Källa: FierceWireless

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish BerserkAnton KarmehedTempelAmiDoncDjDiff Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
DjDiff
Medlem
DjDiff

Varför skulle Samsung, som har egen ARM-tillverkning/utveckling, köra med en konkurrerande tillverkares produkter?

DjDiff
Medlem
DjDiff

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”DjDiff”]Varför skulle Samsung, som har egen ARM-tillverkning/utveckling, köra med en konkurrerande tillverkares produkter?[/quote]
Det är en mycket bra fråga, vilket jag borde tagit upp i nyheten också. Egentligen så låter det väldigt konstigt om man ser på the big picture, även om Google skulle köra på Tegra 2 som referensplattform har Samsung sin Orion och andra lösningar på gång. Bra att du nämnde det, har även lagt till en liten notis om det i nyheten.[/quote]

En sak till jag kom på. Var det inte en Motorola-prototyp de visade upp snarare än en LG-prototyp?

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Ok..där dog Android plattformen för mobiler..Vi som ser en ljusning i billiga android mobiler kommer gå i graven..Nu kommer smartphones sticka i höjden o bli som datorer..en ny mobil telefon varje kvartal för att få appsen inte lagga…
Självklart vill vi ha bra mobiler…men de ska vara snabba samt priset är viktigt att de ligger runt 2000kr klassen..Där är den stösta försäljningen ligger…android mobilerna börja hamna där..
Men nu undrar man om de verkligen vill sälja eller bara ligga i topp med en dålig försäljning…

Svensken
Medlem
Svensken

Bra nyhet! Tegra 2 ser jättebra ut och den finns som sagt tillgänglig redan nu. När kommer vi få se Smartbooks marknaden ta fart? Eller kommer Tablets helt ersätta den marknaden. Det var inte många månader sen som Smartbooks var snackisen i medierna sen bara försvann det? Har dom fortfarande problem med Flash stödet eller vad kan tänkas ligga bakom detta?

Tempel
Medlem
Tempel

Synd, att ha bra konkurrens även bland hårdvaran är bra för utvecklingen och när ARM-konceptet är öppet är det fan i mig självmål att låsa sig till en specifik familj som Tegra är.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”]SB: Smartbooks har lite klämts mellan netbooks och surfplattor, något som konceptets skapare faktiskt erkänt. Kan tyvärr inte hitta källan nu men samtidigt har man sagt att det inte betyder döden för smartbooks, men att de fått en tuffare start än väntat. Tyvärr vet jag inga mer tydliga uppgifter kring när det ska dyka upp enheter.
[/quote]

Okej då vet jag det! Tack för svaret Anton! 🙂