Nvidias fajt mot Samsung och Qualcomm har dragit igång med förberedelser inför en rättegång i amerikanska handelskommissionen. En tolkning av domstolens definitioner inför rättegången visar att Nvidia har rätt i många av sina anklagelser. Detta kan betyda att grafikkretsar blir dyrare att tillverka och sälja för allt mellan datorer och smartphones.

Patenttvister har potential att skapa stora inkomstkällor för patentägare men har också stor potential att slå mot konsumenter. Ökade licenskostnader kan påverka priser för elektroniktillverkare som därför måste höja sina priser. I grafikvärlden kan nya licenskostnader vara på väg när Nvidia stämmer Samsung och Qualcomm för ett flertal grafikretalerade patentintrång.

Lutar åt Nvidia-seger

I dag släpptes en första förberedande rapport inför en patenttvist mellan Nvidia och Qualcomm och Samsung. Rapporten innehåller definitioner inför den kommande rättegången och innehåller alltså ingen dom från domstolen. Rapporten ger en indikation om hur domstolen ser på tvisten och enligt en tolkning av rapporten väger Nvidias sida över i nästan alla punkter. Tvisten innehåller sju huvudpunkter. Sex av de sju punkterna ligger i nuläget i Nvidias fördel.

Patent från GeForce 2-era

Patenttvisten handlar om ett flertal grundläggande grafikrelaterade patent från tidigt 2000-tal. Om domstolen bestämmer att Qualcomm och Samsung inkräktar på de involverade patenten finns det också viss chans/risk att andra tillverkare tvingas betala licensavgifter till Nvidia.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/grafik_guide_prestanda.pngRapporten från domstolen säger inget om hur rättegången kommer att sluta men ger en indikation om att Nvidia troligen kommer att få rätt i åtminstone några av sina huvudpunkter. Detta gör det sannolikt att andra tillverkare tvingas betala Nvidia i framtiden och att konsumenter då kan komma att påverkas genom högre priser. Licenskostnaderna är oftast förhållandevis små men det är ännu oklart om hur många och vilka licenser Nvidia skulle ta ut från GPU-tillverkare som vill använda teknik med släktskap hos den gröna tillverkaren.

Initialt har Nvidia riktat in sig på Samsung och Qualcomm som utvecklar kretsar för mobiltelefoner och surfplattor men grafikkortstillverkarens patent skulle kunna påverka betydligt fler GPU-tillverkare om man får rätt i sin patenttvist.

Källa: Nvidia via AnandTech

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Saker ska kosta det det ska kosta.
Om Nvidia har rätt så ska grafik vara dyrare än vad det är nu.
Är trött på företag som producerar men inte vill betala för utveckling, och sen är dom så fräcka att dom tycker dom ska åka snålskjuts och parasitera på andra företags utvecklingskostnader.
Ungefär som nu när olika företag inte vill betala Ericsson licenskostnader.