Enligt en ny rapport från Bloomberg har Nvidia mött japanska SoftBank i diskussioner om att köpa ARM. Rapporter har sedan tidigare pekat på SoftBanks intresse att sälja bolaget, som köptes år 2016 för 31 miljarder dollar.

ARM är företaget bakom teknik som används i alla moderna smartphones och många uppkopplade prylar. Företaget utvecklar en RISC-arkitektur för processorer och har nyligen fått särskilt stor uppmärksamhet på grund av Apples flytt från Intel till en egen ARM-baserad plattform för Mac-datorer. Enligt rykten har Apple och SoftBank haft diskussioner om en försäljning av ARM. Apple ska dock ha bestämt sig för att inte gå vidare i diskussionerna. Problemet ska främst ligga i de omfattande licens-avtal som ARM har till andra företag, som inte sägs vara intressanta för Apples affärsmodell. Nu dyker alltså nya uppgifter upp som pekar på att Nvidia har tagit över diskussionerna.

Skulle bli Nvidias största köp

Nvidia har vuxit till att bli ett av världens mest värdefulla elektronikföretag och har bland annat uppmärksammats för att nyligen ha passerat Intels börsvärde. Det ger sannolikt Nvidia förhandlingsmuskler, i en förhandling som sannolikt också kräver gott om resurser. ARM Holdnings är inte längre ett publikt handlat bolag, vilket gör företagets värde okänt. SoftBank köpte ARM för drygt 31 miljarder dollar år 2016 och har sannolikt ökat i värde sedan dess. Nvidia har i dag ett börsvärde på 256 miljarder dollar. Även för Nvidia kan ARM vara ett omfattande köp. Företagets tidigare största köp var av moln- och nätverksbolaget Mellanox, som kostade runt sju miljarder dollar.

Det är oklart vad Nvidias plan skulle vara för ARM. Nvidia har samarbetat med ARM i många år. Bland annat i utvecklingen av Tegra-kretsar, som bland annat används i Nintendo Switch-konsoler. Nvidia har dessutom arbetat med ARM på server-marknaden för att få Nvidia-grafikkort att fungera med ARM-baserade CPUer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid