Nvidia sägs enligt nya rapporter vara beredda på att överge grafikkort med 2 gigabyte grafikminne även i den övre mellanklassen. Geforce GTX 960 är ett grafikkort riktat mot spelare som siktar på en upplösning om 1 920 x 1 080 pixlar och för att bättra matcha sitt 2 000 kronors kort med konkurrenten R9 380 sägs Nvidia nu satsa helt på 4 gigabyte modeller.

Geforce GTX 960 plockade hem storkovan i Svenska Grafikkortsguiden när grafikkretsen lanserades i slutet av januari. Med en extremt energisnål Maxwell-baserad GM206 GPU och en trevlig prislapp var det grafikkort som både levererade god prestanda och användarupplevelse.

Läs mer: Geforce GTX 960 är här – Vi testar energisnåla modeller från Asus, MSI och EVGA

Vid lanseringen satsade Nvidia nästan uteslutande på modeller med totalt 2 gigabyte grafikminne, något som inte visade sig vara någon märkbar begränsning i den 1080p-upplösning som grafikkorten primärt siktar in sig på.

Det senaste halvåret har samtidigt AMD lanserat sin nya mellanklass modell Radeon R9 380 som med dubbelt så mycket minne och en aggressiv prislapp börjat inkräkta på Nvidias försäljning. Något som enligt obekräftade uppgifter fått det gröna lägret att ta till handling. Nvidia sägs tagit beslut om att fasa ut sina 2 gigabyte-modeller av GTX 960 och istället satsa fullt ut på de allt mer vanliga 4 gigabyte-modeller som står sig bättre i specifikationslistan mot AMD:s motsvarighet.

Bara någon hundralapp mer för 4 gigabyte minne

Den fördubblade minnesmängden ger i regel ett prispåslag runt 100-250 kronor i svenska butiker och 4 gigabyte-modellerna av GTX 960 landar då något över priset på Radeon R9 380 som alltid kommer med 4 gigabyte minne och traditionellt lite högre basprestanda. Det röda lägrets kort är samtidigt betydligt mer strömslukande och svårare att kyla på ett tyst och effektivt sätt samt haft oftast sämre överklockningspotential.

Läs mer: Vi testar AMD Radeon R9 380 och 390X – gamla kort i ny kostym

Nvidia har inte själva bekräftat uppgifterna men med tanke på den tuffa konkurrensen från Radeon R9 380 och dess dubbelt så breda minnesbuss på 256-bit låter det som ett naturligt steg att åtminstone matcha AMD i mängden grafikminne. Ett drag som troligtvis inte gör någon märkbar skillnad i de flesta av dagens spel men som kan ge lite ytterligare framtidssäkerhet och om inte annat se bättre ut i specifikationsbladen.

Källa: Hwbattle

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid