Nvidia lanserade under gårdagen den i särklass kraftullaste grafikkrets vi testat här på NordicHardware. GM200-kretsen i Geforce GTX Titan X och dess Maxwell-arkitektur ersätts under 2016 av Nvidias Pascal-arkitektur som med 16 nanometerteknik och HBM-minne ska erbjuda hissnande prestanda och hela 32 gigabyte grafikminne.

Nvidia har tidigare utrustat en ensam grafikkrets med som mest 6 gigabyte grafikminne men dubblerade detta under gårdagens lansering av nya flaggskeppet Geforce GTX Titan X. Grafikkortets 12 gigabyte GDDR5-minne är klassledande och det finns ingen ensam GPU som på konsumentmarknaden parats med så stor minnesbuffert.

Upp till 10 gånger bättre prestanda än Maxwell

Inför lanseringen av Titan X berättade samtidigt Nvidias vd Jen-Hsun Huang mer om deras kommande GPU-arkitekturer och i fokus stod inte minst den kommande Pascal. Den nya arkitekturen ska anlända på marknaden under 2016 och tillverkas med färsk 16 nanometerteknik. Övergången till ny och effektivare tillverkningsteknik öppnar upp för stora prestandaökningar och Jen-Hsun Huang uppskattar en fördubbling av prestanda per watt i jämförelse med dagens Maxwell-arkitektur. Ett större fokus på 16 bitars flyttalsprestanda i GPGPU-tillämpningar ska även ge mer strömeffektiv prestanda när grafikkretsen används för generella beräkningar. 

NVIDIA-Pascal-GPU-Chip-Module

Förutom kraftigt ökad beräkningskraft kommer Pascal vara den första arkitekturen från det gröna lägret som byter från minnestekniken GDDR5 till HBM. High Bandwith Memory kommer att göra premiär på konsumentmarknaden i sommar med AMD Radeon R9 390X men Nvidia väljer att avvakta tills nästa år. Då laddar man för andra generationens HBM-teknik som ska erbjuda en minnesbandbredd på över 1 terabyte per sekund samt byggas kring tredimensionella minneskretsar staplade på varandra.

Pascal_10x

Sammantaget med sin nya NVlink buss tror Nvidia att Pascal bör ge upp till 10 gånger bättre prestanda än Maxwell i vissa applikationer

2,7 gånger mer minne med Pascal

Minneskretsarna kommer att placeras på samma substrat som Nvidias nya GPU och med ny 16 nanometersteknik samt staplade minneskretsar kommer det finnas utrymme för rejäla mängder minne. Under sin presentation på GTC 2015 lovade Nvidias vd att vi redan nästa år kommer att få se grafikkort med upp till 32 gigabyte grafikminne – nästan tre gånger mer än i klassledande Geforce GTX Titan X.

Pascal_memory

Ifall detta är minnesmängder som kommer att användas i konsumentinriktade grafikkort eller dedikeras för kraftfullare serverlösningar är oklart men onekligen bör Pascal sällan bli begränsad av sitt minnesgränssnitt.https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/grafik_guide_prestanda.png

Relaterade artiklar

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RSkuggan7BilianenMoNsTeR Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bilianen
Gäst

”Under sin presentation på GTC 2015 lovade Nvidias vd att vi redan nästa år kommer att få se grafikkort med upp till 32 gigabyte grafikminne – nästan tre gånger mer än i klassledande Geforce GTX Titan X.”

Jag måste ha blivit sämre på att räkna, för sist jag räknade så var 32GB grafikminne det dubbla från 16GB och inte 3 ggr så mkt??

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

[quote name=”Bilianen”]”Under sin presentation på GTC 2015 lovade Nvidias vd att vi redan nästa år kommer att få se grafikkort med upp till 32 gigabyte grafikminne – nästan tre gånger mer än i klassledande Geforce GTX Titan X.”

Jag måste ha blivit sämre på att räkna, för sist jag räknade så var 32GB grafikminne det dubbla från 16GB och inte 3 ggr så mkt??[/quote]

Geforce GTX Titan X har 12GB grafikminne. 12×3 = 36 vilket är drygt 32.

Bilianen
Gäst

Jaha okej missade det!
Då vet jag!

Patrik
Medlem
Patrik

Någon som fortfarande är sugen på att köpa Titan X eller Maxwell?:)

Medlem
Arne Berg

Är ett år kvar! Bara hoppas att skylake-e kommit då också om det är fallet så blir det uppgradering till nästa krets (Pascal), men inte innan Skylake-evore kul om deras NV-link gjorde det möjlikt att flytta gk från pci-e platsen så man kan sätta den vart som hellst i chassit som med en HD/SSD(fast självklart med kylning då. Då skulle man även klara sig bra med itx kort för processor & sen annat för GK, men då skulle det behövas annan lösning på grafikkorten ska bli kul & se om nv link blir nåt för oss vanliga dödliga men risken… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag har alltid haft uppfattningen av att man installerar grafikkorten på moderkortet.
Men när jag läser dom brutala speccarna till detta så vill jag i framtiden snarare säga att man installerar moderkortet på grafikkortet. 😉

Med NV-link kan man förhoppningsvis använda grafikminnet (unifierade?) även direkt mot CPU’n – kanske med högre bandbredd än man får mot det dedikerade DDR4 minnet på moderkortet.