Small preview image

PureVideo HD har nu blivit tillkännagivigt av NVIDIA och precis som sin föregångare handlar det om en specifikation för att hantera videosignaler på bästa sätt. PureVideo HD riktar sig mot de nya optiska formaten Blu-ray och HD DVD som använder sig av högupplösta videosignaler som använder sig av H.264, VC-1 och MPEG-2 format. Precis som PureVideo ska PureVideo HD hjälpa till att avlasta datorns processor vid uppspelning av högupplösta videoformat genom att grafikkortet till stor del tar över hårdvaruaccelereringen av signalen. Något som både drar ner processoranvändningen och ger lägre strömförbrukning. För att följa PureVideo HD specifikationerna krävs det dock en hel del av grafikkortet och tyvärr, men inte oväntat, är det få kort i dagsläget som kan bocka av alla punkter.



PureVideo HD stödjs av vissa GeForce 7-baserade grafikkort där man kombinerar hårdvaruaccelererad encodning av högupplösta videosignaler med kretsar för HDCP-kryptering vilket kommer att krävas i framtiden för att spela upp dessa filmformat på PCn. Problemet i dagsläget är såklart att det finns väldigt få HDCP-kapabla grafikkort på marknaden där endast den nya GeForce 7950GX2-serien stödjer tekniken från start.


”A graphics card featuring PureVideo HD technology combined with an AACS HD disk drive, an HDCP-compliant display and a PureVideo-powered HD movie player from companies like CyberLink, InterVideo and Nero make it possible for consumers to enjoy superb HD movie playback on their PC.”



PureVideo HD väntas dyka upp i NVIDIAs grafikkortsdrivrutiner inom någon månads tid och då väldigt få HDCP-kapabla NVIDIA-grafikkort finns på marknaden ännu är det knappast någon större brådska. För att dra nytta av tekniken krävs ju även en HD DVD/Blu-ray spelare i datorn och kompatibel mjukvara.


Det verkar i alla fall som att NVIDIA nu börjar rusta för HD-formaten på allvar och det är i ärlighetens namn i hög tid, särskilt tråkigt är det för alla som nyligen införskaffat sig ett nytt grafikkort som inte stödjer HDCP, något vi tidigare rapporterat om som ett stort problem både för NVIDIA och ATI.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid