Small preview image

NVIDIA PureVideo var ett stort PR-dragplåster för NVIDIA redan när man lanserade GeForce 6800-serien av grafikkort. Tyvärr visade det sig att PureVideo inte gick att utnyttja till en början och att det till och med var fel på de första versionerna av kretsen. När väl NVIDIA fick bukt på PureVideo i GeForce 6-serien och speciellt i GeForce 7-serien har kretsen, som hjälper systemet att hantera videosignaler, fått mycket god kritik. Det var inte förrän med Radeon X1K-familjen och AVIVO som ATI kunde mäta sig med PureVideos videoaccelerering och bildkvalité. Något som ATI skrytigt mycket om är hur bra deras X1K-familj hanterar nästa generations DVD-format, Blu-ray och HD DVD som både använder sig av H.264 codecen.



H.264 är en mycket krävande codec för högupplösta bildsignaler vilket i en vanlig dator kan bli överrumplande för processorn som själv får arbeta med videosignalen. Genom att låta grafikkortet avlasta processorn kan man dock utnyttja sitt system mycket mer optimalt, en viktig del för t.ex. en HTPC som ofta arbetar med många applikationer samtidigt.


”H.264 är en videocodec som används av de båda formaten Blu-Ray och HD DVD. H.264 komprimerar två till tre gånger så effektivt som MPEG-2, som används för att skapa vanliga DVD-filmer. PureVideo kan nu hårdvaruaccelerera avkodning av videomaterial i formaten H.264, VC-1, WMV och MPEG-2. Dessutom efterbehandlar PureVideo-tekniken det avkodade materialet för att ytterligare förbättra bildkvaliteten.” 


Det har hittills enbart varit ATI som gett stöd för H.264 accelerering i sina grafikkort genom drivrutinsuppdateringar, medan NVIDIA endast visat upp sitt stöd i interna tester och demovisningar. Nu har dock NVIDIA lanserat en ny version av sin PureVideo decoder som just ger stöd för hårdvaruaccelerering av H.264 signaler. 


Den nya PureVideo decodern ger hårdvaruacceleration av H.264 signaler till alla GeForce 6/GeForce 7-kretsar för stationära och mobila datorer samt NVIDIAs nForce 6150-styrkrets.


Nu väntar vi bara på grafikkort med HDCP-stöd så att man får ordentlig nytta av H.264 accelerering när Blu-ray och HD DVD anländer.


:: Ladda ner NVIDIAs nya PureVideo decoder (30 dagars testversion)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid