I natt bekräftade Nvidia att de köper arkitektur-företaget Arm för 40 miljarder dollar från den tidigare ägaren SoftBank. Köpet genomförs med en blandning av aktier och pengar med ett löfte om en fortsatt öppen arkitektur.

Rykten om att processorarkitektur-företaget Arm är ute för försäljning har cirkulerat under sommaren. Nu bekräftas de uppgifter som har pekat på att Nvidia är en aktuell köpare. Nvidia bekräftar nu köpet som uppgår till 40 miljarder dollar med betalning i form av både aktier och pengar. Det motsvarar drygt 13 procent av Nvidias börsvärde. Arm, som tidigare ägdes av det japanska investmentbolaget SoftBank, flyttas över till att vara helt Nvidia-ägt.

AI och superdatorer med Arm

Det är inte klart exakt vad Nvidia har för planer för Arm. De säger dock att mycket av det tidigare brittiska företagets historia kommer att förstärkas. Pengar för utveckling och forskning kommer att utökas i Arms hemstad Cambridge. Där ska Arm satsa på AI-teknik samt utveckling av nya super-datorer.

Nvidia bekräftar att Arm kommer att fortsätta erbjuda den öppna licens som företaget har drivit sin verksamhet med sedan sitt grundande. Det ska ge företag så som Qualcomm, Apple, Samsung och många fler fortsatt tillgång till den arkitektur som har tagit över mobilvärlden och som nu börjar ta sig in på dator-marknaden.

I vanlig ordning kräver stora köp godkännande från myndigheter. Nvidia flaggar därför för att det väntas ta 18 månader innan köpet är godkänt och kan genomföras.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulBengt-Arne JohanssonJoel Oscarsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Vet inte vad an ska tro om ”Nvidia bekräftar att Arm kommer att fortsätta erbjuda den öppna licens som företaget har drivit sin verksamhet med sedan sitt grundande. ”
Är rätt säker på att det inom ett halvår efter genomfört köp blir ändring i licensmodellen.
Ett till två år senare så är ARM exlusivt några få… Några år senare, exlusivt Nvidia…
Man har lärt sig gången genom Nvidias tidigare uppköp, tyvärr 🙁

Morkul
Medlem
Morkul

Det har varit hårda tider för ARM, knappt någon vinst och SoftBank har tjänat under 10% per år på denna deal vilket är underkänt för en investmentbank. Tiderna kommer knappast bli bättre utan det kommer att krävas förändringar, stora sådana men knappast med hårdare licenser. Fler och fler utvecklare tittar redan på RISC-V och liknande alternativ för att ersätta ARM.. Bland annat kommer det att komma RISC-V telefoner under nästa år. Nvidia är inte dumma utan vill tjäna pengar och det kommer de inte göra de låser licenserna. Personligen tror jag de har helt andra planer och skulle de nu… Läs hela »