NVIDIA fortsätter sin satsning på GPGPU-marknaden och meddelade igår under GPU Technology Conference att deras efterträdare till Fermi-arkitekturen ska lanseras någon gång under 2011. Grafikkretsen som utvecklas under namnet Kepler ska tillverkas med 28nm teknik och få kraftigt förbättrad prestanda.

Kepler, som likt Fermi är döpt efter en historisk forskare, ska enligt NVIDIA ge 3 till 4 gånger högre prestanda per watt i 64-bitars flyttalsoperationer med dubbel precision. NVIDIA gav inga konkreta lanseringsdatum för sin nya Kepler-arkitektur, men troligtvis kommer de första grafikkorten att dyka upp på marknaden under andra halvåret 2011.

NVIDIA har precis som AMD tvingats vänta längre än man planerat på en ny tillverkningsteknik men medan AMD inom kort kommer att trycka ut en ny grafikkortsarkitektur med nuvarande tillverkningsteknik, 40nm, ser det ut som att NVIDIA väntar med nylanseringar tills den effektivare 28nm tekniken verkligen finns redo och tillgänglig på marknaden.

gpuconf

Något oväntat var NVIDIA:s VD Jen-Hsun Huang ovanligt öppen med sitt företags framtid under GPU Technology Conference och avslöjade inte bara att Kepler är på väg under nästa år utan pratade även kort om Keplers efterträdare.

Maxwell har ett planerat lanseringsdatum under 2013 och återigen har NVIDIA fokuserat på GPGPU-prestanda och parallell beräkningskraft. Maxwell ska vara kapabel till att ge hela 12 gånger högre prestanda per watt i flyttalsberäkningar än dagens Fermi-baserade Tesla grafikkort. Vilken tillverkningsteknik som används för Maxwell är mindre klart, men rent logiskt borde det handla om ny 22nm teknik vilket tillsammans med en effektivare arkitektur ska kunna bjuda på dessa kraftiga prestandaökningar.

kepler2

NVIDIA har som bekant jobbat i motvind det senaste året och genom att avslöja lite av sina storslagna planer har man nu visat att företaget jobbar hårt för att vända trenden. Jen-Hsun påpekade att hundratals ingenjörer redan idag jobbar på Kepler och att utvecklingen samt tillverkningen av kretsen kommer att kosta runt 2 miljarder dollar.

Hur NVIDIAs nya arkitekturer kommer att påverka spelprestandan var inget man pratade om, men vi kan nog ta för givet att 3D-prestandan inte kommer se samma kraftiga prestandaökning.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thisAnton Karmehedflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

Varför lanserar de detta just innan amd släpper sina kort?
Jo, för att de ligger efter och har inget att svara med på mer än ett halvår.
Vi kanske får en period där Nvidia blir en liten nischad spel producent av kort.

Att Nvidia satsar på en ny marknad med 14miljarder i kostnad lär vara svårt att ta igen om de får hyfsad konkurrens.

this
Medlem
this

Mycket storslagna planer. men Maxwell känns mer som ett mål de verkar ha, för de kan ju omöjligt veta om det är möjligt att göra så pass stora ökningar utan några jätte stora förändringar i tillverkningsteknik. De kommer nog få svårt att hejda sig på marknaden om man endast har Fermi att erbjuda. Men man har ju Tegra och professionella marknaden, där Tegra verkar dyka upp i några telefoner ganska snart. Om de ska fortsätta i samma skala så måste man nog satsa på marknader där det finns potential. Tegra kan vara en sådan, med tanke på inriktningen på grafik… Läs hela »