Rykten, spekulationer och läckt information om de kommande grafikkorten på 28nm börjar florera för fullt nu när den nya tillverkningstekniken från TSMC inte ligger långt borta. Men det är prat om att vi kan få se en mindre försening då TSMC:s 28nm inte är helt startklar, något som kan få NVIDIA:s kommande arkitektur Kepler att dra ut till tidigt 2012.

Kepler, som likt Fermi är döpt efter en historisk forskare, ska enligt NVIDIA ge 3 till 4 gånger högre prestanda per watt i 64-bitars flyttalsoperationer med dubbel precision. Det var vad vi fick höra under NVIDIA GPU Technology Conference för snart ett år sedan. Kepler väntas inte bli en helt ny arkitektur utan ska baseras på Fermi.

Kepler ska likt AMD:s kommande arkitektur Southern Islands att byggas på TSMC:s 28nm-teknik men det ser ut som att TSMC i vanlig ordning har problem. Problemen ska ligga i företagets yields på den nya tekniken, hur många fungerande kretsar man får ut från en Wafer-platta. Det här ska orsaka problem för NVIDIA som borde kunna lansera de första kretsarna i slutet av 2011 men det ska komma att dröja till början av 2012 enligt källor till Fudzilla.

Lansering i slutet av 2011 är inte omöjlig för NVIDIA

Häromdagen skrev vi om fyra kodnamn från AMD:s Southern Islands som hittats i deras drivrutiner vilket antyder att en lansering inte ligger långt borta. Men även AMD ska ha stött på samma problem som NVIDIA och det är ännu oklart när deras nya GPU:er är redo att visa sig. Tidigare rykten säger att det borde inträffa någon gång under fjärde kvartalet, men det är mycket sannolikt att även AMD borde ha samma problem som NVIDIA då TSMC står för tillverkningen av kretsarna för de båda.

När TSMC rullade igång sin tillverkning på 40nm råkade man ut för kontamination av smuts något som störde tillverkningen och tog flera månader att rätta till. Med lite tur har man lärt sig av tidigare misstag och övergången till 28nm borde bli mycket smidigare än den turbulenta övergången till 40nm.

Relaterad nyhet:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ja det ligger nog helt klart i TSMC händer när vi får se dessa grafikkorten från Nvidia och AMD. Hoppas det går mer smärtfritt denna gången jämfört med hur det var på 40nm noden.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är tråkigt att man ska fastna på andras problem, får hoppas att GF eller i alla fall deras närvaro kan krympa avståndet till Intel rent tillverkningsmässigt.