Förra veckan kom en ny produktkarta för NVIDIA Tegra ut, som avslöjade bland annat Kal-El+, som kan vara antingen en modell med något högre frekvenser, eller en krympning till 28nm. Men något vi inte visste om Kal-El var att den inte bara kommer med fyra processorkärnor, utan fem stycken för lägre strömförbrukning.

NVIDIA:s Kal-El blir marknads första fyrkärniga – och även femkärniga ARM SoC, och som det ser ut idag den enda byggd på 40nm. Kretsytan lägger sig på 80mm2 vilket är ~60% större än Tegra 2, samtidigt som den är ~30% mindre än Apples A5 (iPad 2 och iPhone 5). Kärnorna är baserade på ARM:s Cortex A9-arkitektur, och medan klockfrekvenserna fortfarande är okända ska de bli högre än Tegra 2 enligt NVIDIA.

NVIDIA_Kal-El_1NVIDIA_Kal-El_3Så vad handlar det här med fem kärnor om, och inte fyra som NVIDIA tidigare gått ut med? Designen i sig kan räknas som en fyrkärnig modell, med en extra kompanjon då alla fem aldrig kommer aktiveras samtidigt. Den femte kärnan kommer med LP-transistorer (Low Power), som har väldigt lågt strömläckage men som inte kan köras i så höga frekvenser. Resten av SoC:n är byggd på vanliga GP-transistorer (General Purpose) som klarar av högre klockfrekvenser, så inga konstigheter där.

Den femte kärnan kommer endast användas för diverse backgrundsapplikationer när telefonen är i standby, och vid lättare användningsområden. Den är baserad på samma arkitektur som resterande fyra kärnor, men som vi skrev ovan kommer den med andra typer av transistorer och får därmed en klockfrekvens på endast 500 MHz.

NVIDIA_Kal-El_2Själva poängen att ha en femte kärna är alltså att låta den sköta inte så krävande uppgifter, som att spela upp musik, se på film, Email-synkronisering, synkronisering av sociala medier (Facebook, Twitter m.m). Så fort det krävs högre processorkraft ska den spartanskt klockade kärnan stängas ned, för att låta de starkare kärnorna som går i klockfrekvenser någonstans över 1 GHz sköta jobbet. Det bästa är att operativsystemet inte ska vara inblandat utan att det sköts direkt i hårdvaran, alltså behöver man inte oroa sig för att mjukvaran stödjer funktionen. NVIDIA:s 4+1 konfiguration kallar de för vSMP. Vi tycker dock att Kal-El fortfarande kan räknas som en fyrkärnig SoC, då alla kärnor aldrig kommer kunna användas samtidigt.

NVIDIA_Kal-El_6NVIDIA_Kal-El_4Vi har tidigare rapporterat om att Kal-El ska dra mindre ström än Tegra 2, trots sina rejält uppvridna specifikationer. Sagt och gjort släpper NVIDIA diagram som visar strömbesparingar på mellan 14 – 61 % jämfört mot Tegra 2.

NVIDIA_Kal-El_5Kal-El kommer med 12 grafikprocessorer mot de tidigare 8, men ska tack vare en ny grundarkitektur prestera 2 – 3 gånger så bra som Tegra 2. Det här diagrammet visar upp just det från NVIDIA och deras påståenden ser ut att stämma överens väldigt bra, men ha i beaktning att det här är tester utförde av NVIDIA själva.

Kal-El ser ut att bli minst lika intressant som Tegra 2 när den väl slog igenom på marknaden. Stora delar av Tegra 2:s succétåg berodde på att Google valde kretsen som referensplattform till Android 3.0 ”Honeycomb”. Med lanseringen av Android 4.0 ”Ice Cream Sandwich” är det Texas Instruments och deras OMAP som valet föll på. NVIDIA har säkert lyckats få många trogna kunder efter Tegra 2, men de kommer inte glida in på samma bananskal som tidigare utan måste visa att man har en konkurrenskraftig produkt – både i pris och prestanda.

Kal-El blir ensam fyrkärnig SoC på 40nm, och det lär dröja minst 4 – 6 månader innan det dyker upp likvärdigt presterande SoC:s från spelare som Qualcomm och Texas Instruments. Så företaget har fått ett rejält försprång förutsatt att man kan hålla strömförbrukningen under kontroll, vilket man uppenbarligen löst med fler kärnor istället för färre.

Källa: NVIDIA

Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jag vet inte hur bra Texas Instruments SoC kommer vara när Kal-El kommer. Men jag personligen tycker att Kal-El ser riktigt bra ut. Så hoppas verkligen där kommer surfplattor även med Kal-El så vi inte får en massa från en tillverkare som det är idag med Tegra 2 som finns nästan uteslutande i alla Android 3 surfplattor.

Tempel
Medlem
Tempel

Smart lösning med en grundkärna som är riktigt strömsnål, gäller att styrningen var programmen som körs hamnar fungerar som det är tänkt. Nått som skulle funka på x86/linux oxå, Ha en dedikerad cpu-kärna till operativets kärna.

Anton Karmehed
Admin

Mycket intressant design som sagt, detta med ”smartare” kretsar som verkligen arbetar så effektivt som möjligt oberoende på belastning och applikation känns verkligen som det stora steget på datormarknaden framöver.
Blir spännande att köra närmare tester på Kal-El/Tegra 3 när det beger sig, vilket jag hoppas blir ganska snart. 😉