Under förra veckan kunde vi avslöja att grafikkortstillverkaren NVIDIA arbetade för fullt med lanseringen av sitt nya flaggskepp GeForce GTX 590. Med totalt 1 024 CUDA-kärnor och dubbla GF110 grafikkretsar är det ett extremt grafikkort som kräver mycket av komponenterna, där NVIDIA bara använder sina finaste GPU-exemplar och tillgängligheten beräknas bli begränsad.

NVIDIA fick mersmak efter sin lansering av GeForce GTX 580 där man tog AMD på sängen med sin nya GF110 GPU som med hög prestanda och relativt rimlig strömförbrukning tog ett fast grepp om prestandamarknaden. AMD kunde inte kontra rent prestandamässigt med en ensam Cayman GPU men man har än idag det snabbaste grafikkortet på marknaden i form av Radeon HD 5970 med sina dubbla Cypress-kretsar. 

AMD:s plan var att bibehålla detta, mest PR-mässiga, trumfkort med sin lansering av Radeon HD 6990 ”Antilles” med dubbla Cayman-kretsar. Men nu är alltså NVIDIA:s plan att krascha även denna festen för AMD och det genom en oväntat snabb lansering av ett Fermi-baserat grafikkort med dubbla GPU-kretsar.

Som vi avslöjade tidigare handlar det om fullfjädrade GF110-kretsar med vardera 512 CUDA-kärnor. För att inte grafikkortet ska överstiga alla former av strömförbrukningsspecifikationer får NVIDIA skruva ned både spänningar och klockfrekvenser på kretsarna, men man har även påbörjat en gallringsprocess hos kretstillverkaren TSMC där de finaste GF110-exemplaren plockas från tillverkningsbanden och får äran att installeras i nya flaggskeppet GeForce GTX 590.

gf1102

GTX 590 GTX 580 GTX 480 GTX 285
Tillverkningsteknik 40nm 40nm 40nm 55nm
Kärnstorlek 2 x 529 mm2* 529 mm2* 529 mm2* 470 mm2
Transistorer 2 x 3 000 milj. 3 000 milj. 3 200 milj. 1 400 milj.
Shaderenheter 1 024 st. 512 st. 480 st. 240 st.
Texturenheter 128 st. 64 st. 60 st. 80 st.
ROPs 96 st. 48 st. 48 st. 28 st.
Minnestyp GDDR5 GDDR5 GDDR5 GDDR3
Minnesmängd 3 072 MB 1 536 MB 1 536 MB 1 024 MB
Bussbredd 2 x 384-bit 384-bit 384-bit 512-bit
DirectX-stöd DX11 DX11 DX11 DX10
Max. effekt Mycket 244W 250W 183W

NVIDIA vill åt de GF110-kretsar med minst strömläckage för att på så sätt maximera de klockfrekvenser man kan köra utan att strömförbrukningen rusar iväg. Det kommer inte heller som någon överraskning att GeForce GTX 590 kommer att finnas i mycket begränsad tillgänglighet. NVIDIA har inga förhoppningar att tjäna några större pengar på sitt monsterkort, men man ser en chans att återigen slå AMD på fingrarna och lansera vad som skulle vara marknadens snabbaste grafikkort – alla kategorier.

NVIDIA:s resonemang går troligtvis ungefär såhär: att sälja många grafikkort med fina marginaler är värt mycket, men att vinna PR-kriget mot AMD är ovärderligt.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
KogstermichaeldafiAnton KarmehedImlal Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Låter som ett monsterkort.

Nu är frågan vad är det igentligen lönt till mer än pr?

rmd
Medlem

instämmer helt med föregående, det är bara knäppjökar som köper domhär korten vid lansering. dock känner jag mig extremt sugen…. knäpp som man är 😉

Svensken
Medlem
Svensken

Nvidia vägrar släppa prestandakronan. Jag trodde inte att två GF110 kretsar var fysiskt möjligt. Tänk bara på strömförbrukningen. AMD HD6990 lär väl antagligen också dra ganska mycket ström.

Tempel
Medlem
Tempel

Papperslansering. Det är som att ta WRC-bilar med i leken när skall diskutera olika märkens prestanda. Handbyggda kort med handplockade komponenter som skickas till recensenter men i praktiken inte går att köpa över disk. Men vi ser givetvis fram emot ett prestandatest.

Å andra sidan kan ju AMD kontra med ett 6999 med handplockade kretsar dom oxå.

Imlal
Gäst
Imlal

Vette tusan om AMD har så mycket nytta gällande sin erfarenhet av dual-GPU kort. Vart inte Cayman XT försenad till att börja med? Och snart är väl Antilles två-tre månader försenat. Men vad vet jag, de kanske inte har några jätteproblem utan bara finslipar då 5970 fortfarande är ”prestandakung”

Sedan som ni säger så är väl dessa monsterkort inte något för gemene man. Finns väl vissa likheter med Bugatti Veyron Super Sport, väldigt få exemplar, snuskigt dyr, men snabbast.

//Jimmy

Mikael Linner
Medlem
Mikael Linner

Meeeh! Nu måste jag byta ut mitt 5970, suck! 😉 (Ja jag är knäpp, men känns ganska bra faktiskt, en del satsar på bilar, mc, båt etc. jag gillar datorer.) Hoppas iofs att 6990 slår 590, jag har fått en förkärlek till ATI (vägrar skriva AMD), de krånglar lite mer med drivrutiner, men det är ungefär som med Mac vs. PC, det skall inte vara för lätt. 🙂 Men blir GTX590 ett riktigt monster är jag inte den som är den… fast vill ju inte slopa Eyefinity… damn, blir tufft. Sjukt tur att jag inte hann köpa Sandy Bridge, nu… Läs hela »

Daniel Filip
Medlem
Daniel Filip

[quote name=”michael”]Meeeh! Nu måste jag byta ut mitt 5970, suck! 😉 (Ja jag är knäpp, men känns ganska bra faktiskt, en del satsar på bilar, mc, båt etc. jag gillar datorer.) Hoppas iofs att 6990 slår 590, jag har fått en förkärlek till ATI (vägrar skriva AMD), de krånglar lite mer med drivrutiner, men det är ungefär som med Mac vs. PC, det skall inte vara för lätt. 🙂 Men blir GTX590 ett riktigt monster är jag inte den som är den… fast vill ju inte slopa Eyefinity… damn, blir tufft. Sjukt tur att jag inte hann köpa Sandy Bridge,… Läs hela »

Mikael Linner
Medlem
Mikael Linner

[quote name=”dafi”]Det skulle knappast förvåna ifall 6990 blir snabbare än GTX 590 i stock med tanke på pci-e rekommendationen på 300W. Men 590 kommer vara extremt överklocksvänlig och defenetivt snabbare än konkurenten om man klockar den lite grann. Förstår inte varför du gnäller över eyefinity när Nvidia har ett likvärdigt 3 skärms system fast med ett annat namn, Nvidia Surround. Det skulle vara högst osannolikt om 590 inte hade stöd för 3 skärmar i surround även i 3D Surround. GTX 295 stöder ju således redan idag Nvidia Surround om man har ett kort med en extra hdmi utgång utöver 2… Läs hela »

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Snyggast färg beror ju så mycket mer på skärmen än på korten.

Värt att påpeka är ju att eyefinity gå med 6 skärmar och att 6xxx har native stöd för fyra skärmar så tripplehead är inte i närheten av eyefinity.

Vet någon om eyefinity har stöd för AMD HD3D?