Nvidia introducerar i dag en ny grafikkrets för bärbara datorer. Även om kretsen är ny för bärbara datorer är den en väl beprövad veteran som vi har handskats med förrut. Det är ingen mindre än Geforce GTX 980 som kommer till bärbara speldatorer och likt sitt stationära syskon är det prestanda och överklockning som ligger i fokus.

Något ”Geforce GTX 990M” verkar det inte bli när Nvidia i dag introducerar en ny grafikkrets för bärbara datorer. Geforce GTX 980 gör debut, för en andra gång. Grafikkortet som lanserades för stationära datorer för ungefär ett år sen har nu kommit till bärbara datorer som nu sägs kunna få stationära datorers grafikprestanda i sitt mobila format.

GTX 980 barbara 2

Geforce GTX 980 är en av Nvidias mest kraftfulla grafikkrets. Trots det tror Nvidia att grafikkretsen är strömsnål nog för att drivas av och i en bärbar dator. Det är inte heller så att det är en handikappad version av 980 som vi nu får se i bärbara datorer. 2 048 CUDA-kärnor klockade till 1 126 megahertz med en boost-frekvens på 1 216 megahertz och fyra eller åtta gigabyte GDDR5-minne i 7 000 megahertz är det som gäller.

Anpassning även för bärbara datorer

Utöver imponerande specfikationer sägs GTX 980 för bärbara datorer också erbjuda flera funktioner som i inte alltid varit tillgängliga i mobila kretsar förut. Nvidia och dess partners kommer att installera mjukvara på alla datorer som använder GTX 980-kretsar för att ge användare möjlighet att överklocka grafikkretsen och styra hur datorns fläktsystem fungerar.

Datrotillverkarna kommer också få möjlighet att anpassa grafikkretsarna som används i datorerna, precis som de stationära kretsarna kan anpassas av olika företag. Detta betyder att datortillverkare kan anpassa grafikkretsens prestanda baserat på vilket kylningssystem som datorn använder och hur mycket det systemet klarar av att kyla.

GTX 980 barbara 3

Vi har redan tagit en titt på en av de första datorerna som kommer att nå marknaden med GTX 980-krets, nämligen Asus GX700. Utöver Asus kommer varumärken så som Aorus och MSI sälja datorer med 980-kretsar. Arous kommer att sälja en modell kallad X7 DT medan MSI har planer på att sälja en modell kallad GT72 och en vid namn GT80. Exakt när de respektive modellerna kommer att nå butiker är oklart men de första modellerna väntas lanseras under oktober månad.

Video från IFA 2015 om Asus GX700:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid