Nvidia sägs förbereda nya grafikkort specifikt för att gräva kryptovalutor, baserade på GTX 1000-serien men med betydligt lägre priser.

Med Bitcoin-explosionen färskt i minnet väntar många på en ny guldrusch med nya kryptovalutor som Ethereum och Nxt. Kryptovalutor bygger på att datoranvändare eller nätverk världen över tävlar om att lösa kryptografiska matteproblem för att bekräfta betalningar och ”gräva” fram mer av valutan till omsättning. I större skala används skräddarsydda kretsar kallade ASICs, men även privatpersioner eller mindre nätverk kan komma igång med hjälp av vanliga grafikkort.

Geforce-kort utan bildskärmsutgångar

Under våren har efterfrågan ökat markant inte minst på AMD:s grafikkort för att gräva kryptovalutor. Enligt uppgifter från Videocardz tänker dock inte Nvidia lämna saken åt slumpen, utan förbereder nya beräkningskort specifikt för kryptovalutor.

De exakta namnen på korten är fortfarande okända, men snarare än att utveckla nya grafikkretsar för ändamålet så är det samma GP106- och GP104-kretsar som används i Geforce-korten GTX 1060, GTX 1070 och GTX 1080 som ligger till grund även för beräkningskorten.

 GP106-100GP104-100
Geforce-motsvarighetGTX 1060GTX 1080
CUDA-kärnor2 560 st1 280 st
KlockfrekvensBas: ca 1 506 MHz
Boost: ca 1 708 MHz
Bas: ca 1 607 MHz
Boost: 1 733 MHz
Minne6 GB GDDR58 GB GDDR5X
HasrateOkänt"Upp till 60 MH/s"
Garanti3 månader3 månader

Förutom att särskild vikt läggs vid energieffektivitet (lägre elräkning innebär högre lönsamhet) har flera av korten gemensamt att de helt saknar bildskärmsutgång. Detta då de inte är avsedda för att användas som grafikkort som extraknäcker för beräkningar, utan som dedikerade beräkningskort vars enda uppgift är just kryptovalutor. Gemensamt för korten är också kort garantitid på endast 3 månader, då de förväntas vara aktiva med full belastning dygnet runt till skillnad från ”vanliga” grafikkort.

Kan bli betydligt billigare än gamingkort

Prissättningen bör variera beroende på partnertillverkare, men uppges ligga ungefär i linje eller något lägre än motsvarande Geforce-konsumentkort. GP106-100, motsvarande Geforce GTX 1080, sägs få ett riktpris nedåt 350 dollar – betydligt billigare än ett ”vanligt” GTX 1080.

Ytterligare information, inklusive priser och produktnamn, förväntas dyka upp under de kommande veckorna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid