Nvidia har redan prestandasegmentet på grafikkortsmarknaden i ett järngrepp med sin populära Maxwell-arkitektur och deras toppmodeller Geforce GTX 980 Ti samt Geforce GTX Titan X. Nu kommer uppgifter som tyder på att tillverkaren förbereder en snar lansering av ett Geforce-grafikkort med dubbla GM200-kretsar.

Nvidia har idag runt 80 procent av marknaden för diskreta grafikkort och har lyckats med detta tack vare en stark GPU-arkitektur i Maxwell, samt att huvudkonkurrenten AMD haft svårt att hänga med i svängarna. Inte minst i prestandasegmentet har Nvidia varit dominerande och har idag två av marknadens absolut kraftfullaste grafikkort i Geforce GTX 980 Ti samt Geforce GTX Titan X.

Nu verkar det som att Nvidia inte nöjer sig med detta utan i själva fallet är nära att lansera ett nytillskott i sin Geforce-familj och det med inte mindre än dubbla GM200 grafikkretsar. I teorin skulle detta kunna ge dubbelt så hög beräkningskraft som i redan imponerande kraftfulla GTX 980 Ti men då inga specifikationer ännu är avslöjade rådet det osäkerhet om exakt vart Nvidia lagt ribban.

Nvidia har för vana att lansera en grafikkortsmodell ur varje GPU-arkitektur där man laddar från tårna med dubbla GPU-kretsar. Senast i denna familj var Geforce GTX Titan Z som med dubbla GK110 grafikkretsar introducerades med imponerande prestanda och en lika sannslös prislapp på runt 30 000 kronor.

GTXTitanZ

Troligtvis dubbla GM200 med vardera 3 072 cuda-kärnor

Nu är det enligt uppgifter till Wccftech dags för uppföljaren och detta med dubbla GM200 GPU:er baserade på den betydligt energieffektivare Maxwell-arkitekturen. Det är ännu oklart vilka specifikationer Nvidia spikat för sitt nya monstergrafikkort men om man följer samma mönster som vid lanseringen av Titan Z kommer grafikkortet utrustas med fullstora GM200-kretsar med vardera 3 072 cudakärnor. Grafikkretsarna kommer troligtvis att arbeta i en lägre klockfrekvens än exempelvis 980 Ti respektive Titan X för att lägga den totala energiförbrukningen på en mer hanterbar nivå men prestandaökningen lär vara massiv i de spel och applikationer som kan nyttja Nvidias SLI-teknik med flera grafikkretsar sammankopplade.

Än så länge är alla specifikationer rena spekulationer och det enda so mverkar hyfsat säkert är att Nvidia faktiskt är mer eller mindre redo för en lansering av sitt nya monsterkort. Företaget ska redan skeppat testexemplar till ett fåtal medier och ett lanseringsdatum bör stå nära till hands. Vad prislappen landar på är oklart och även hur diskussionerna går hos konkurrenten AMD som redan i somras förhandsvisade ett grafikkort med dubbla Fiji-grafikkretsar som fortfarande sägs lanseras senare i år.

Källa: Wccftech

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TidsdjuretVAdfan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
VAdfan
Gäst
VAdfan

”Nvidia varit dominerande och har idag två av marknadens absolut kraftfullaste grafikkort i Geforce GTX 980 Ti samt Geforce GTX Titan X.” Detta är ju sant i vissa fall men i andra är faktiskt Fury X snabbare än både Titan X och 980 ti. Ex i farcry 4 i 4k där är till och med vanliga fury bättre än både titan x och 980 ti. I 4k är Nu talar vi om referens kort då. Är det eftermarknadskort från partnertillverkare ni menar får ni skriva det då det inte är Nvidia som står för korten i de fallen. Men för… Läs hela »

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Titan Y, som i ”Why?”.
LOL.