Tesla P100 lanseras av Nvidia som världens mest avancerade grafikkort och bland de mindre omtalade nyheterna är det faktum att man nu ersätter den klassiska PCI Express-kontakten för en Mezzanine-kontakt.

Vi är idag vana vid att externa grafikkort kopplas in vertikalt mot våra moderkort i en PCI Express x16-anslutning. Med Pascal-arkitekturen har Nvidia introducerat sitt nya datagränssnitt Nvlink som ska göra det effektivare inte bara att sköta kommunikation mellan CPU och GPU utan även mellan flera sammankopplade grafikkretsar. Nvidia menar att deras Nvlink-gränssnitt kan leverera 5-12 gånger så hög prestanda som PCI Express 3.0 och talar om en bandbredd på mellan 80 till 200 gigabyte per sekund, upp från 16 gigabyte per sekund över PCIe 3.0 x16.

En annan viktig fördel med Nvlink är möjligheten för flera grafikkretsar att kommunicera och dela data direkt med varandra utan att behöva använda sig av den begränsade PCI Express-bandbredden. Detta är något som är extra viktigt i stora serverdatorer med 4-8 sammankopplade grafikkretsar men har potential att även göra skillnader i konsumentprodukter framöver.

Tesla P100 monteras längs med moderkortet

För att nyttja Nvlink har Nvidia av naturliga skäl behövt utveckla ett nytt fysiskt gränssnitt och istället för en vertikal PCI Express-port har företaget satsat på mezzanine-portar. Detta betyder att grafikkort som Tesla P100 inte monteras vertikalt mot moderkortet utan horisontalt längs med moderkortet. Något Nvidia själva gav en förhandstitt på när man presenterade superdatorn GDX-1.

Läs mer: Nvidias superdator DGX-1 är specialist på AI med åtta stycken Tesla P100

I GDX-1 har Nvidia lyckats få plats med hela 8 stycken Tesla P100-grafikkort på ett massivt och specialdesignat moderkort. Vad man ännu inte avslöjat är hur dessa 300 watts grafikkort kommer att kylas. Uppenbart är dock att Mezzanine-kontakterna plus introduktionen av HBM2-minne, som kan placeras direkt intill grafikkretsen, skapat nya möjligheter för både Nvidia och dess partners.

Vad betyder detta för slutkonsumenter?

Den stora frågan som många säkert ställer sig är då om Nvidias nya Pascal-grafikkort för konsumenter kommer att kräva nya moderkort, nya chassilösningar och ställa vår bild av ett datorbygge helt på ända? Så är givetvis inte fallet. Fördelarna med Nvlink och Mezzanine-kontakterna är främst synbara i servermiljö och det är precis där Nvidia kommer att fokusera dessa lösningar på.

Nvidia kommer troligtvis att lansera Tesla-grafikkort med traditionella PCI Express-kontakter för arbetsstationer och andra system. Man kommer med all säkerhet att lansera sin Geforce-familj med traditionella PCI Express-kontakter för att bibehålla kompabiliteten med dagens moderkort och komponenter.

Läs mer: Nvidia Tesla P100 presenteras – Upp till 1,5 GHz boost och HBM2

LiggandeGeforce

Med det sagt är  det inte omöjligt att server-versionerna av Pascal bara är början på en framtid där både AMD och Nvidia kikar på andra gränssnitt än PCI Express även för slutkonsumenter. Det är dock troligtvis långt in i framtiden och hugade grafikkortskonsumenter behöver inte oroa sig för mer omfattande systemuppgraderingar inför sommarens grafikkortslanseringar.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulAnton KarmehedViktor Appelgren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
tal666

DGX1 – GDX 1 = ?

Viktor Appelgren
Gäst
Viktor Appelgren

Skulle vara smutt om de utvecklar en egen Mezzanine -> PCIx kontakt, dunkar den på kortet så står det verticalt för mer ’normala’ modermodem.

Morkul
Medlem
Morkul

”Nvidia kommer troligtvis att lansera Tesla-grafikkort med traditionella PCI Express-kontakter för arbetsstationer och andra system.” Ja självklart eftersom det skulle behövas helt nya instruktioner i chipsets för att få NVLink att fungera på X86 plattformen vilket inte kommer att hända inom en närstående tidsram. Intel har dessutom visat sig vara extremt motsträvigt inställd till NVLink till skillnad emot till exemplet IBM som resan anpassat sina CPUs och chipsets till NVLink. QTC håller på med en lösning för NVLink för X86 plattformen men det är en extrem nödlösning som mer eller mindre bygger på ytterligare ett chipp som sitter på PCI… Läs hela »