Nvidia kommer att betala 30 dollar till alla konsumenter som köpt ett Geforce GTX 970-grafikkort de senaste 18 månaderna – åtminstone alla som köpt kort i USA.

Nvidia lanserade för över 1,5 år sedan det populära prestandagrafikkortet Geforce GTX 970. Grafikkortet marknadsfördes med 4GB-grafikminne men efterhand visade det sig att begränsningar i grafikkretsens design gjorde att endast 3,5GB kunde användas fullt ut. Även antalet rasterenheter specificerades felaktigt till 64 stycken när antalet aktiva i själva verket endast var 56 stycken samtidigt som det 2 megabyte stora cacheminnet i själva verket bara var på 1,75 megabyte.

Nvidia stämdes för falsk marknadsföring och har nu efter många om och men bestämt sig för att göra upp i godo med de 15 fall av grupptalan som samlats i en domstol i Northern District of California, USA.

30 dollar till alla som köpt ett Geforce GTX 970

Det är oklart exakt vilka totalsummor det handlar om i Nvidias uppgörelse men det kommer onekligen bli en kännbar kostnad för det gröna lägret. Nvidia kommer att betala 1,3 miljoner dollar för att täcka rättskostnader och arvoden för advokater i målet samtidigt som man ska betala ut en ersättning på 30 dollar till alla som köpt ett Geforce GTX 970-grafikkort. Företaget har också sagt att man inte kommer sätta ett tak på hur mycket ersättning man kommer att betala ut till konsumenter, det kommer helt enkelt att fastställas av hur många konsumenter som kräver Nvidia på ersättning. Då Geforce GTX 970 är ett av Nvidia bäst säljande grafikkort genom tiderna lär det kunna bli en rejäl slant för tillverkaren att pytsa ut i ersättning.

GeFoce_GTX_970_referensRepresentanter för de olika grupptalan som lämnats in mot Nvidia menar att ersättningen för konsumenter är skälig på 30 dollar per grafikkort. På Reddit säger sig samtidigt konsumenter fått bekräftat att Amazon UK kan komma att ge upp till 20% återbetalning på sitt grafikkort, även efter att uppgörelsen om 30 dollar per kort blivit offentliggjord.

Nvidia graphics cards cost approximately $350 and the anticipated $30 payout was calculated to represent a portion of the cost of the storage and performance capabilities the consumers thought they were obtaining in the purchase of the product, according to the proposed settlement.

Medan Nvidia nu bekräftat att man kommer att betala ersättning till alla köpare av Geforce GTX 970-kort är det fortfarande inte klart hur man som konsument kan ta del av ersättningen eller om det finns andra restriktioner för vem som får ta del av ersättningen.

Då grupptalan endast gäller i USA är det oklart om och hur svenska konsumenter kan få rätt till ersättning. NordicHardware har sökt svenska återförsäljare och Nvidia för klargörande och återkommer när vi har mer information.

AMD hånar Nvidia för minneshanteringen i GTX 970

Geforce GTX 970 på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Vinnare: advokaterna