Nvidia har tidigare sagt att vi kommer se de första produkterna baserade på nya systemprocessorn Tegra 4 under andra kvartalet och nu specificerar man att deras mobila spelkonsol project shield blir först ut. Man börjar troligtivs skeppa konsolen i juli månad, samtidigt med Tegra 4.

Nvidia har byggt sina lanseringsplaner kring sina räkenskapskvartal och då företagets andra kvartal avslutas den siste juli betyder detta att vi troligtvis inte får se några smartphones och surfplattor med Tegra 4 förrän tidigast augusti eller september månad. Nvidias vd Jen-Hsun Huang meddelade i ett konferenssamtal att företaget kommer skeppa sin systemprocessor Tegra 4 i slutet på andra bokföringskvartalet 2014, vilket bör betyda någon gång i juli månad. Vilket också är samma tidpunkt som Nvidia kommer att lansera sin mobila spelkonsol project shield.

Tegra 4 är tillsammans med Samsung Exynos 5 quad en av de första systemprocessorerna på marknaden med ARM:s nya Cortex-A15-arkitektur. Totalt fem CPU-kärnor hittas i Tegra 4 där fyra används för prestandaapplikationer och den femte är en lägre klockad kompanjonskärna för att sänka energiförbrukningen vid mildare belastning. Förutom sina kraftfulla processorkärnor kommer kretsen även utrustad med en ny grafikdel med 72 beräkningsenheter samt uppdaterade kretsar för videohantering och uppspelning. Förutom kraftfull 3d-grafik är Tegra 4 kapabel att spela upp ultrahd-video med en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar. Annan nämnvärd funktionalitet är en kraftfull kamerahantering som tillåter HDR-fotografering både med stillbilder och video.

Vilka tillverkare och enheter som blir först ut på marknaden med Tegra 4-baserade produkter är ännu oklart. Men då Nvidia börjar skeppa sina processorer under juli månad lär det dröja till åtminstone augusti eller september innan vi ser några av produkterna på marknaden.

 

Project shield i sin tur är Nvidias första försök på att lansera en egen mobil spelkonsol och bygger på en handkontrollsliknande design med en Tegra 4-processor parad med en integrerad 5-tums pekskärm med 1 280 x 720 pixlars upplösning. Med Android under huven stödjs spel från Play Store men shield kan även strömma PC-spel från en dator med en Geforce GTX 600-baserad grafikkrets.


Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Nvidia har ju dock inte lyckats få så många design wins med sin Tegra 4 plattform.. Vi får väl se om de lyckas roffa åt sig några innan sommaren, men de har helt klart hård kokurrens från Qualcomm.