Grafikkortstillverkaren Nvidia har fått ge upp förhoppningarna om att introducera sin nya grafikkortsarkitektur Kepler under 2011 nu säger nya rykten att de första tillverkningsproverna lämnat fabriken. Nvidia sägs påbörjat provtillverkningen av sin GK107 GPU som väntas bli en av de första mobila grafikkretsarna från Kepler-familjen med en ny effektiv 28nm-teknik.

Nvidia GK107 ska nu finnas i fungerande ingenjörsexemplar och även om lanseringen av de första mobila Kepler-kretsarna inte väntas ske förrän i början på andra kvartalet 2012 är alla livstecken bättre än inget.

Nvidia kommer troligtvis att lansera sina första 28nm tillverkare grafikkretsar redan i början av 2012 men då handlar det om en uppdaterad version av dagens Fermi-arkitektur. Vilket kan vara ett smart drag med tanke på att en färsk tillverkningsteknik är svår nog att introducera utan en helt ny GPU-arkitektur som Kepler faktiskt blir.

Det intressanta med uppgifterna kring GK107-kretsen är att de indikerar att Nvidia inte kommer att starta sin introduktion av Kepler med sina prestandakretsar, vilket man exempelvis gjorde med Fermi-arkitekturen och GeForce GTX 480. Istället verkar man fokusera på att få sina mindre komplicerade kretsar färdiga först, för att sedan fylla på med mer avancerade modeller.

Om uppgifterna kring GK107-kretsen stämmer bör vi samtidigt inte vänta oss större kretsar – för diskreta GeForce-grafikkort – förrän kanske vid mitten av nästa år. Allt detta är fortfarande spekulationer och ska tas med en nypa salt. Men med rapporter från både AMD och Nvidia om uppskjutna 28nm-lanseringar börjar vi bli lite oroliga för den nya generationens grafikkort.

Källa: VR-Zone och SemiAccurate

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid