När Nvidia tog plats på scen inför årets CES-mässa var det de mobila kretsarna ur Tegra-familjen som fick stå i rampljuset. Företaget har nu avtäckt Tegra X1, en ny systemprocessor som förenar åtta CPU-kärnor med en grafikkrets ur Maxwell-familjen för prestanda som påstås vara jämförbar med en Xbox One.

Prestandan i mobila processorer ökar explosionsartat i takt med att både CPU-kärnor och grafikkretsar kan byggas effektivare med lägre strömförbrukning och mer kompakt kretsyta. Nvidia har nu visat upp nästa generations Tegra-processorer, med löften om riktigt imponerande prestandaökningar.

Nya Tegra X1 som presenterats inför CES-mässan i Las Vegas blir uppföljaren till förra årets K1 och utlovar närmare dubbla mängden prestanda – upp till 1 teraflops. Det innebär enligt Nvidia att Tegra X1 kommer kunna mäta sig med spelkonsolen Xbox One och dess cirka 1,3 teraflops.

”En superdator i mobiltelefonen”

Prestandaökningen ska komma dels ifrån användningen av åtta CPU-kärnor med 64-bitsstöd och dels ifrån den Maxwell-baserade grafikkretsen med 256 CUDA-kärnor. Maxwell har tidigare gjort sig känd för sin energieffektivitet vilket låtit Nvidia klämma in en hel del prestanda utan att strömförbrukningen skjuter i höjden.

Som demonstration visade Nvidia upp ett Unreal Engine 4-baserat teknikdemo, Elemental, som kan rendera imponerande läcker grafik med hjälp av Tegra X1. Intressant nog är det dock inte mobiltelefoner eller surfplattor utan snarare bilar som stått i fokus för Tegra X1, men antagligen kommer vi också få se processorn i mobila enheter framöver. Det är dock fortfarande oklart exakt när de första enheterna med den nya systemprocessorn hittar ut på marknaden.


Relaterade artiklar

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Henrik DzappMarquzzMorkulTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

vem behöver det???

miloheke
Medlem
miloheke

När det gäller Nvidias PR-maskineri så återstår det som vanligt att se vad som är sanning och vad som är bullshit. Att det går att få ut en teraflop i praktiken låter iaf helt klart som det sistnämnda.

FanBoy
Gäst
FanBoy

[quote name=”pege63″]vem behöver det???[/quote]

Japp, du har helt rätt. Vi borde slutat utveckla cpu:er när 8086 kom. Vem behöver mer kraft.

Gör så att du behåller din mobil du har nu resten av ditt liv får vi se hur kul det är.

Polare som gnällde på att vi inte behövde mer än 1080p på en tv när 4K var på horisonten. Nu sitter puckot men en 4K tv själv. Fattar inte folk som gnäller på att det sker utveckling och sedan när prylarna kommer springer de o köper ändå.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”FanBoy”][quote name=”pege63″]vem behöver det???[/quote] Japp, du har helt rätt. Vi borde slutat utveckla cpu:er när 8086 kom. Vem behöver mer kraft. Gör så att du behåller din mobil du har nu resten av ditt liv får vi se hur kul det är. Polare som gnällde på att vi inte behövde mer än 1080p på en tv när 4K var på horisonten. Nu sitter puckot men en 4K tv själv. Fattar inte folk som gnäller på att det sker utveckling och sedan när prylarna kommer springer de o köper ändå.[/quote] Det är nog okunskap som ligger bakom gnället, dom har… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Oavsett sanningshalt i Nvidias påstående om prestandan är det ju inte osannolikt att mobilkretsarna inom två år kommer att vara ikapp och förbi Xbone och PS4. Hur de ska kunna överleva då förstår jag inte. Tror att denna konsollgeneration kommer att vara mycket kort.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Tripptrapptrull”]Oavsett sanningshalt i Nvidias påstående om prestandan är det ju inte osannolikt att mobilkretsarna inom två år kommer att vara ikapp och förbi Xbone och PS4. Hur de ska kunna överleva då förstår jag inte. Tror att denna konsollgeneration kommer att vara mycket kort.[/quote] Jo att denna generation kommer bli kort är ju uppenbar, Sony har ju redan sagt att de håller på att titta på hur nästa generation ska se ut. Finns dock en chans på att denna generation kommer förlängas med hjälp av distribuerad exekvision (populärt kallad molntjänst). Själv har jag sätt Samsungs kommande SoC och med… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Fantastiskt! Detta kommer ju i slutändan leda till passivt kylda gaming-ultrabooks (hoppas jag)

Zapp
Medlem
Zapp

[quote name=”Marquzz”]Fantastiskt! Detta kommer ju i slutändan leda till passivt kylda gaming-ultrabooks (hoppas jag)[/quote]

Ja, men jag tänkte nog mer på den här: https://www.youtube.com/watch?v=UM63RuEhgHU

Henrik D
Gäst
Henrik D

I min mobil har jag större behov av att den fungerar på batteri 2-3 dygn än har monsterprestanda.