Nvidia har nu bekräftat vilken grafikkortsarkitektur som kommer att efterträda Maxwell som väntas lanseras nästa år. Arkitekturen får namnet Volta och kommer bland annat använda sig av grafikminne direkt integrerat på grafikkretsen för en minnesbandbredd på upp till 1 terabyte per sekund.

Volta har än idag inget lanseringsdatum och med tanke på att Nvidia tvingades senarelägga lanseringen av Maxwell från 2013 till 2014 kan vi förstå varför grafikkortstillverkaren är lite försiktig i sina uttalande. Nvidia bygger idag sin Geforce GTX 600-serie på Kepler-arkitekturen som under nästa år alltså ersätts av Maxwell som bland annat får ny teknik för att dela minne mellan CPU och GPU – unified virtual memory. En teknik som väntas komma väl till pass i Tegra-systemprocessorn Parker som kommer att lanseras någon gång under 2015.

nvidiaroadmap

Parker använder sig då av en integrerad Denver CPU-del och Maxwell GPU inbakat i samma krets vilket skulle göra ett delat minne mycket påpassligt. Hur och vilka fördelar den nya minnesarkitekturen i Maxwell kommer få i diskreta grafikkretsar är däremot mindre klart.

regraroadmap

Nvidias teknik med att stapla DRAM-kretsar på varandra kring själva grafikkretsen är däremot något som har tydliga fördelar för Volta-arkitekturen som kommer att lanseras troligtvis någon gång mellan 2015 och 2016. Genom att integrera en del av grafikminnet direkt i GPU-paketet kan Nvidia minimera datavägen från minne till GPU samt göra det lättare att skapa en bredare minnesbuss mellan de två komponenterna.

Nvidia siktar på att nå en specificerad bandbredd på 1 terabyte per sekund med Volta, att jämföra med Geforce GTX Titan som idag mäktar med respektabla 288 gigabyte per sekund. Exakt vilken konfiguration av minnesbuss och minnesfrekvens Volta kommer att använda för detta är oklart men ett alternativ skulle vara en buss på 1 024 bit med en minnesfrekvens på 8 000 megahertz. Alternativt en ännu bredare buss med lägre klockat minne.

Voltastacked

Med tanke på den mängd minne som dagens premiumgrafikkort utnyttjar är det osäkert ifall Nvidia bakar in hela minnesbufferten i GPU, men hur fördelningen ser ut beror troligtvis på grafikkortsmodell och marknadssegment.

Nvidia utlovar en prestanda på runt 24 gigaflops per watt, vilket kan jämföras med Kepler som idag ligger på 5,5 gigaflops per watt.


Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid