Nvidias Geforce GTX 900-serie och Maxwell-arkitektur har skaffat sig ett förmånligt läge på grafikkortsmarknaden det senaste året. Konkurrensen från AMD blir dock hårdare framöver och inte minst med introduktionen av Fiji och dess nya minnesteknik HBM. Nu avslöjas det samtidigt att Nvidia redan jobbar febrilt på två nya grafikkretsar med HBM2.

Det är i sig ingen nyhet att Nvidia planerar att byta upp sig från GDDR5 till HBM för framtida grafikkretsar men nu säger nya rykten att det gröna lägret redan jobbar på två nya kretsar kopplade mot nästa generations HBM-teknik. Som väntat handlar det om Nvidias nästkommande GPU-arkitektur Pascal där företaget nu sägs jobba på två separata kretsar, den ena för konsumentmarknaden med namnet GP100 – Geforce Pascal 100.

GP100 blir efterträdare till GM100 som används i dagens entusiastkort Geforce GTX 980 Ti samt GTX Titan X. Här talas det om tillverkning med 16 nanometerteknik samt mellan 4 500 till 6 000 cuda-kärnor. Förutom en rejäl ökning i beräkningskraft ska GP100 få massiv minnesbandbredd. Den nya grafikkretsen ska nämligen kopplas till minneskretsar enligt HBM2-standarden. Andra generationens HBM-teknik som med en minnesbuss på 4 096 bit och 1 gigahertz klockfrekvens ska ge en minst sagt imponerande minnesbandbredd.

NVIDIA-Pascal-GPU-Chip-Module

Antalet staplade minneschip dikterar minneskapaciteten

GP100 ska använda sig av så kallad HBM2 4-Hi implementering vilket betyder att varje HBM-krets huserar upp till fyra staplade minneschip, samma antal som AMD använder sig av med Fiji. Med nästa generations HBM-chip som har dubbelts så hög lagringsdensitet som dagens HBM1-chip väntas detta dubblera minneskapaciteten till minst 8 gigabyte, mot dagens begränsning på 4 gigabyte.

Utöver konsumentkretsen GP100 har Nvidia även börjat jobba på separat modell av kretsen för företags- och servermarknaden. Med fokus på Nvidias Quadro- och Tesla-produkter ska dessa kretsar använda sig av HBM2 8-Hi implementering vilket ger Nvidia möjligheten att stapla 8 chip i varje HBM-krets och på så vi öka minneskapaciteten ytterligare. Det har tidigare pratats om HBM2-grafikkort från Nvidia med hela 32 gigabyte grafikminne.

Pascal_memory

Det är fortfarande oklart när Nvidia lanserar sina Pascal-grafikkort men företaget sägs redan genomgått testtillverkning av sin GP100 GPU med TSMC:s 16 nanometer FinFet-teknik. Även AMD har börjat provtillverka kretsar med effektivare FinFet-teknik och sägs samtidigt ha förtur på nästa generations HBM-teknik, detta då man utvecklade minnestekniken tillsammans med minnestillverkaren Hynix.

Källa: Wccftech

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Skuggan777C-JJohan_En annan Korven Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Det är ju lite synd att nvidias satning på HMC inte gick nå vidare o att Amd fick första tjing på HBM när dom stöttade det projektet. Visste inte att de har förtur även till HBM2 dock.

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Björn Dahlberg”]Det är ju lite synd att nvidias satning på HMC inte gick nå vidare o att Amd fick första tjing på HBM när dom stöttade det projektet. Visste inte att de har förtur även till HBM2 dock.[/quote]
Synd? Det är väl bra ifall AMD kan få en chans att ta igen lite.

Johan_
Gäst
Johan_

[quote name=”En annan Korven”][quote name=”Björn Dahlberg”]Det är ju lite synd att nvidias satning på HMC inte gick nå vidare o att Amd fick första tjing på HBM när dom stöttade det projektet. Visste inte att de har förtur även till HBM2 dock.[/quote]Synd? Det är väl bra ifall AMD kan få en chans att ta igen lite.[/quote]Exakt, det är ju bra för konsumenter med två jämbördiga konkurrenter. Det om något gör ju att utvecklingen går fortare. Om Nvidia får dra ifrån kommer AMD få svårt att sälja och då har vi snart bara ett alternativ, när vi har det lär priserna… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Man får hoppas på ett nytt titan med 16GB minne eller nåt 8 Gb känns snålt.
Hoppas även att dom slänger in sin NV link även för konsumentmarknaden så man inte behöver vara låst vid fysiska pci-e plaser (om så blir fallet så blir det moddning av chassit och fler pci-e ssd er)

C-J
Gäst
C-J

Hur står sig dessa värstingar från Nvidia och AMD/ATI mot Intels ”fattigmansgrafik” (HD/Iris)?

Vad vinner man på att ha värstinggrafiken istället för Intels ”fattigmansgrafik” (den som Apple ofta använder)? Om vi håller oss till upplösningar under 4K, dvs intervallet 1920×1080 2560×1440. Vilka program och spel märker man skillnaden mest i?

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”C-J”]Hur står sig dessa värstingar från Nvidia och AMD/ATI mot Intels ”fattigmansgrafik” (HD/Iris)?

Vad vinner man på att ha värstinggrafiken istället för Intels ”fattigmansgrafik” (den som Apple ofta använder)? Om vi håller oss till upplösningar under 4K, dvs intervallet 1920×1080 2560×1440. Vilka program och spel märker man skillnaden mest i?[/quote]

Du märker det i dom allra flesta spel iaf den saker är säker, i 2D-spel märks det nog inte alls däremot.

Sen beror det ju på vad det är för program du tänkt köra, renderingar är nog inget vidare att köra på en integrerad GPU, skillnaden lär bli astronomisk där.