NVIDIA avslutade nyligen sitt förspel inför CES-mässan i Las Vegas genom en presskonferens. Grafikkortstillverkaren fokuserade kvällen på deras arbeta med den mobila processorkretsen Tegra 2 och avslutade konferensen med att avslöja ett hemligt samarbete med processorutvecklaren ARM mot att utveckla den första prestandakretsen med ARM:s processorarkitektur.

NVIDIA:s vd Jen-Hsun Huang påpekade att ARM kommer att fortsätta licensiera sina nuvarande mobila processorarkitekturer till ett flertal partners, men samtidigt kommer att jobba tätt ihop med NVIDIA under utvecklingen av en ny processorkrets som med ARM:s instruktionsuppsättning ska ta sikte på prestandamarknaden.

När den nya processorkretsen ska finnas tillgänglig och vilken prestanda vi kan vänta oss avslöjade man inte. Men med utvecklingsnamnet Denver menade Jen-Hsun att processorkretsen kommer att ändra spelreglerna på datormarknaden där hittills Intel och AMD:s x86-arkitekturer levt sitt eget liv.

denver2

Man bekräftade också att detta är denna krets som tidigare ryktats som en ARM-processor med x86-kompabilitet, uppgifter som alltså visat sig vara felaktiga då NVIDIA och ARM numera ser en tillräckligt stark mjukvaruplattform för att satsa helhjärtat på sin egen arkitektur. Samtidigt avslutade Jen-Hsun med att kryptiskt antyda att Microsoft passande nog planerar ett nytt operativsystemet för ARM, vilket ytterligare skulle vara ett bevis på arkitekturens ljusa framtid.

Uppdatering: Microsoft har nu officiellt bekräftat att nästa version av Windows kommer att stödja System on a chip arkitekturer, däribland ARM.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
ctrlImlalJacob HugossonthisTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Kul att Nvidia håller på med detta projektet. Ska bli intressant att se hur kraftfull man kan få kretsen. Och nu när Microsoft har utannonserat ARM stöd för Windows öppnar det dörrarna för en massa företag.

Mycket bra för oss konsumenter med konkurrens. 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

M$ vill bara stänga ute Android. Arm + Android är mycket slagkraftigt för alla som bara surfar och leker på nätet och ett reelt hot mot M$

Jen-Hsun kämpar för företagets överlevnad. Med AMD och Intels nya cpu/gpu chip så riskerar nVidia att bli en nischspelare som Matrox om deras volymförsäljning slås ut.

Båda har alltså ett stort egenintresse i detta.

ARM klarar sig utmärkt utan nVidia och M$ då dom har väldigt starka partners ändå.

this
Medlem
this

Jag ser dock risken med att ARM och Nvidia börjar bli alltför täta. Det jag verkligen gillar med ARM är öppenheten och flexibiliteten där vi har ett flertal konkurrenter. Men Denver lär bara bli tillgängligt för Nvidia när vi pratar kretsdesign. Men det är naturligtvis ett stort steg för ARM arkitekturens framtid.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Tempel”]M$ vill bara stänga ute Android. Arm + Android är mycket slagkraftigt för alla som bara surfar och leker på nätet och ett reelt hot mot M$ Jen-Hsun kämpar för företagets överlevnad. Med AMD och Intels nya cpu/gpu chip så riskerar nVidia att bli en nischspelare som Matrox om deras volymförsäljning slås ut. Båda har alltså ett stort egenintresse i detta. ARM klarar sig utmärkt utan nVidia och M$ då dom har väldigt starka partners ändå.[/quote]Inte bara Microsoft och Nvidia har stora egenintressen, ARM har sagt länge att dom ska in i PC marknaden oavsett om Microsoft finns där… Läs hela »

Imlal
Gäst
Imlal

Får bara hoppas att de lyckas bättre än vad VIA gjorde en gång i tiden. Skulle inte skada med en tredje aktör på prestanda-CPU marknaden. Och med nVidia med skulle det inte förvåna mig om vi får se en Larrabee liknande CPU lösning.

//Jimmy

ctrl
Gäst
ctrl

Inget fel på ARM, men tror inte det blir en spelplattform. X86 programmerare har tillräckligt med problem att skriva kod till x86 ibland. Vi har inte ens program som nyttjar SMP eller 64boits något vidare.

Sedan skall vi inte glömma hur multiplattformsspel ter sig på konsoller som PS3, när det från börjag är gjort på 360. Är ju en smärre katastrof i dessa lägen.