SSD-enheter är ruskigt snabba i jämförelse med traditionella mekaniska hårddiskar och med en ny generation av PCI Express-anslutna enheter runt hörnet ökar prestandan drastiskt. När nu JEDEC organisationen spikar NVDIMM standarden öppnar man dörren för en ny dimension av lagringsprestanda med SSD-lagring direkt i dina DDR4-platser.

NVDIMM har nu spikats som en officiell standard av JEDEC och i korthet omfattar specifikationen en ny form av minnesmodul där både traditionella RAM-kretsar och flashminne kan leva och arbeta i symbios. En vanlig minnesmodul använder sig av minneskretsar som inte kan lagra data utan kontinuerlig strömförsörjning – så kallat volatilt minne. Detta betyder att alla data som lagras på en RAM-modul försvinner när strömmen bryts. En SSD-enhet använder sig av flashminne som kan behålla sin data även när strömmen är avslagen – kallat icke volatilt minne.

Med NVDIMM görs det möjligt att kombinera dessa två minnestyper på en och samma minnesmodul vilket i sin tur öppnar dörren för SSD-liknande lagringsenheter med hissnande prestanda.

Non-Volatile Dual In-Line Memory Module blir en form av hybridliknande DDR4-minnesmoduler som installeras i en vanlig DDR4-plats på ditt moderkort men som sedan ska kunna användas både som RAM och lagringsenhet. Med de extrema hastigheter som DDR4-minne kan arbeta i jämfört med traditionellt NAND-flashminne är NVDIMM främst inriktat på server och företagsmarknaden där modulerna kan användas som extra cacheminne, supersnabbt lagringsminne eller för den delen extra säkerhet vid strömavbrott.

ArxCisanglewbatteryDDR3 NVDIMM från VikingTechnology

Med det sagt har JEDEC redan spikat två varianter av sin NVDIMM-specifikation där NVDIMM-N är hybridmoduler med både DRAM och flashminne och NVDIMM-F är moduler med endast flashminne och som då fungerar som en ren SSD-lageringsenhet.

När  standarden nu är spikad avslöjas det att flera minnestillverkare redan jobbar på att tillverkare NVDIMM-moduler och att mer information om dessa produkter kommer inom de närmaste månaderna.

Upp till 11 gigabyte per sekund med DDR3 NVDIMM

Även om JEDEC inte själva säger något om prestandanivåerna på NVDIMM har bland annat minnestillverkaren Viking specificerat DDR3-baserade NVDIMM-moduler med hastigheter på 1 400 000 iops och en överföringshastighet på över 11 gigabyte per sekund. Latenserna som specificeras till runt 10 nanosekunder är i sin tur 1 000 gånger lägre än latenserna i en traditionell SSD-enhet. Viking hävdar också att deras NVDIMM-moduler har närmast oändlig livstid utan det flashslitage vi är vana vid på SSD-marknaden.

NVDIMM_DDR3

Med DDR4-teknik bör det finnas utrymme för ytterligare prestandaförbättringar och frågan är nu bara när och till vilket pris liknande NVDIMM-lösningar kommer till konsumentmarknaden.

Källa: JEDEC, VikingTechnology (PDF)

Läs mer

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
AMD73SebbeMichael ZLoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jaqob
Medlem
jaqob

Då känns inte icke volatilt RAM så där väldigt långt borta…
Känns som det blir nästa riktigt stora revolution, när man inte längre behöver mellanlagra i ett RAM-minne, utan lagring och arbetsminne är samma. Finns mycket som kan optimeras, och hela processen med att starta datorn kan i princip elimineras.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Plånboken får aldrig vila det är alltid nåt nytt på gång som bör införskaffas :sigh:

Michael Z
Gäst
Michael Z

DDR4 ? På Vikings hemsida står det DDR3

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Michael Z”]DDR4 ? På Vikings hemsida står det DDR3[/quote]

Nvm, jag är blind

Sebbe
Medlem
Sebbe

Tur att man inte har skaffat SSD ännu, känns som något man kan hoppa över nu.

Medlem

Detta känns väldigt mycket som ett hafsverk. Nog för att påstådd prestanda är skyhög, men du kloggar ju upp minnesbussen med filöverföringar, vilket sätter käppar i hjulet för andra program som behöver minnesåtkomst. Dessutom tvivlar jag att denna SSD stödjer DMA, vilket skulle leda till monstruös processorbelastning vid filåtkomster, samt att processorns cacheminnen kloggas fulla med fildata, vilket leder till ytterligare prestandaförlust för övriga processer.

Näh, var sak har sin plats. Fillagring hör hemma på I/O-bussen, inte i arbetsminnet.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Sebbe”]Tur att man inte har skaffat SSD ännu, känns som något man kan hoppa över nu.[/quote]

va har du ingen ssd?.Får panik och hög blodtryck bara tänka på din slöa helvets hårdisk pc haha.SSD är den bästa uppgraderingen efter dual core jag någonsin upplevt skulle jag tro.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Lenny Valentin”]Detta känns väldigt mycket som ett hafsverk. Nog för att påstådd prestanda är skyhög, men du kloggar ju upp minnesbussen med filöverföringar, vilket sätter käppar i hjulet för andra program som behöver minnesåtkomst. Dessutom tvivlar jag att denna SSD stödjer DMA, vilket skulle leda till monstruös processorbelastning vid filåtkomster, samt att processorns cacheminnen kloggas fulla med fildata, vilket leder till ytterligare prestandaförlust för övriga processer. Näh, var sak har sin plats. Fillagring hör hemma på I/O-bussen, inte i arbetsminnet.[/quote] Jag tycker det är två fluger i en smäll snarare. Hur ofta maxar man minnes hastigheten igentligen? Sedan finns… Läs hela »