Efter en 16 år lång väntan är det äntligen dags för webben att få sin första stora uppgradering. HTTP 1.1 som lanserades år 1999 att ersätts av HTTP 2.0. Detta betyder att webbsidor kan laddas snabbare, belastningen på servrar minskar och att kryptering blir ett krav för alla webbsidor.

Webben beskrevs som ett koncept för första gången vid slutet av 1980-talet och blev tillgängligt för allmänheten år 1993 när alla protokoll öppnades upp för allmänheten att använda utan kostnad.  HTTP var en av flera grundläggande protokoll som gjorde webben möjlig. År 1999 uppdaterades protokollet till version 1.1 men sedan dess har ingen ny version publicerats – tills i dag. I dag har webbens första stora uppgradering av HTTP godkänts av IETF HTTPBIS Working Group. Detta betyder att vi snart har ett nytt protokoll för kommunikation över webben och att den snart kan bli betydligt snabbare och säkrare.

HTTP 2.0 ger snabbare och säkrare Internet

HTTP 2.0 är till stor del grundad på teknik utvecklad av Google. Denna teknik utevcklades under slutet av 2000-talet och kallades SPDY. Tekniken hade som mål att snabba upp webben och se till att kommunikation sker på ett säkrare sätt. Den högre hastigheten kommer av att SPDY gör det möjligt för en webbläsare att öppna många kommunikationskanaler samtidigt och därmed ladda ner fler delar av en webbsida parallellt. Detta gör att hemsidor med många element kan laddas betydligt snabbare än tidigare. I extremfall kan tekniken förkorta laddningstider till cirka 15 procent av tidigare laddningstider, trots att all kommunikation också krypteras.

Trots att HTTP 2.0 godkänts av sin utvecklare är tekniken inte i hamn ännu. Som ett sista steg i utvecklingen ska standarden genomgå en redaktionell process, få ett namn och publiceras. I nuläget finns ingen information om när detta kommer att ske men processen påbörjas inom kort.

Många moderna webbläsare har haft stöd för SPDY i flera år. Det finns flera exempel på hur protokollet påverkar prestanda på webben. Ett bra exempel hittar du på httpvshttps.com. Där kan du se hur det nya protokollet påverkar prestanda på en sajt med många bilder. Exemplet är inte representativt för webbens många olika typer av sidor men visar på protokollets möjligheter.

Källa: Mnot Blog via Cnet

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0R_AnKaN_dlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Det är verkligen på tiden, dessutom är protokollet till skillnad från http1.0/1.1 binärt, vilket förenklar implementationen.

Tack vare att man kan ha flera strömmar i samma anslutning så räcker det med 1 anslutning per host. Det innebär mindre tryck på webbservern i form av ssl- och tcp-handskakning.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Hoppas detta gynnar Nordichardware laddning! Reklamen laddas idag först, sedan hemsidan och sedan måste man vänta ytterligare för att kommentarerna skall laddas.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Vi får väl se hur många barnsjukdomar dom första implementationerna har. Jag kommer definitivt köra detta i sandbox den första tiden. Den förbättrade säkerheten lär vi få vänta på minst ett år, innan programmerarnas värsta tankevurpor i webbläsarimplementationerna åtgärdats.
Jag ser dock väldigt mycket fram emot vad ett moget http 2.0kan göra för prestanda och batteritid i smartphones och mobilnät.