Många ungdomar ser upp till Youtube-personligheter och influencers i sociala medier. Från och med 2018 går det nu att utbilda sig till influencer och Youtuber.

Det är nog inte alla som skulle kalla Youtuber och influencer för ett regelrätt yrke men faktum kvarstår att många, ofta ungdomar, idag kan göra sig ett gått uppehälle genom att vara synliga på internet. Det kan handla om en Youtube-kanal med uppackning av leksaker eller videos på galna upptåg, eller häftiga foto och motivationstexter på Instagram-bilder.

När gymnasieskolorna nu börjar tampas om ungdomarnas röster för vidareutbildning på höstterminen 2018 börjar begreppen Youtuber och influencer att användas i utbildningsinriktningarna. Det är specifik Thoren Innovation School som med en tidningsannons med texten ”bli youtuber, influencer” försöker locka gymnasieelever till sina medieinspirerade utbildningsprogram. Skolan som finns i både Stockholm och Malmö detaljerar utbildningen som en blandning av kurser inom entreprenörskap, fotografisk bild och film samt tv-produktion. Onekligen alla viktiga aspekter för individer som vill skapa sig ett varumärke på internet.

Kritiker har samtidigt kallat programmet för en vanlig medialinje med ett i tiden passande och säljande namn.

– På 30 års sikt kommer inte alla dagens yrken finnas kvar. Vi måste hänga med i skolan och utbilda för de yrken som kommer finnas i framtiden, säger Håkan Wallengren, gymnasiechef på Thorengruppen, till svd.se.

Medan man inte per automatik blir en lyckad Youtuber eller influencer för att man går utbildningen är skolans målsättning att man ska kunna jobba med detta eller liknande yrken.

Mattias Ragert, pressansvarig på skolverket, konstaterat också att skolorna får kalla sina specialinriktningar vad de själva vill. Så länge de innehåller ett visst antal kurser som är godkända av skolverket.

Håkan Wallengren säger till Svd.se att intresset för deras Youtuber och influencer-inriktningar varit stora på de öppna hus som skolorna arrangerat.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Joakim Ågren

Meningslös utbildning som det slösas skattekronor på.. En del av grejen med influencers och särskilt YouTuber’s är att de ska vara self made och vara på en utvecklingsresa tillsammans med sina followers/prenumeranter. De kan lära sig allt de behöver veta under resans gång, finns hjälp från Skatteverket, YouTube, andra influencers som man kan träffas på diverse events. Sammantaget behövs det ingen särskild utbildning. Tvärtom kan en utbildning slipstreama de som gått den så att vi får en massa muppar på andra sidan som sedan inte når framgång. Folk ska vara sig själva och unika då går det bäst för de… Läs hela »