Intel öppnar upp för att tillverkare ska experimentera mer med användningsområden för Thunderbolt 3 och USB Typ-C. Detta betyder bland annat att externa grafikkort för bärbara datorer snart kan bli verklighet. På Intel Developer Forum i San Fransisco visade bland annat kinesiska Inventec upp två exempel på externa grafikkort med fyra bildskärmsportar, tre USB-portar och mycket mer.

Vi har sett externa grafikkort som kan kopplas till bärbara datorer i många år. Sonys Z-serie av bärbara datorer kunde exempelvis kopplas via Thunderbolt till ett extern grafikkort för att göra en tunn bärbar dator till ett prestandamonster. Nu har dock Intel hoppat på tåget och med bredare tillgång till snabba Thunderbolt 3-baserade USB Typ C-port ser framtiden betydligt ljusare ut för den lilla produktkategorin.

En kabel – tio portar

På Intel Developer Forum i San Fransisco bekräftade i dag Intel att man nu uppmuntrar tillverkare till att arbeta med Thunderbolt 3 och USB Typ-C för att utveckla nya produkter, så som externa grafikkort som kan kopplas till bärbara datorer. På mässan visade den kinesiska tillverkaren Inventec bland annat upp två exempel på hur en sådan produkt skulle kunna fungera.

I ett exempel kopplas en tunn bärbar dator till en liten låda med hjälp av en USB Typ-C-kabel. Lådan inehåller ett AMD Radeon R9 M385-grafikkort och splittar USB Typ-C-kabeln ut till dubbla HDMI-portar, dubbla Displayport-portar, tre USB 3.0-portar, en ljudport och en Ethernet-port. Alla data för alla portar skickas alltså genom USB Typ-C-kabeln. Den lilla lådan har till och med en extra USB Typ-C-port som gör det möjligt för användare att koppla ytterligare en splitter eller liknande enhet därefter.

Intel_USBTYPC_TB3_grafik_2

Stort chassi med stort grafikkort

Inventec visade även upp en större låda innehållande ett AMD Radeon R9 200-serie-kort. Detta är ett mer rimligt exempel på en låda som skulle kunna stå på ett kontor eller i ett spelrum och vara tänkt att användas för krävande GPU-applikationer eller spel i höga upplösningar. Chassit är betydligt mycket större – vilket kan ses som en fördel i en stationär miljö.

Intel_USBTYPC_TB3_grafik_3

Fortfarande en bra bit kvar

I nuläget är Inventecs produkter bara referensprodukter som skulle kunna likna något vi kan tänkas se i framtiden. Det ska också påpekas att alla typer av USB Typ-C-enheter inte kan göra allt som man skulle kunna tro. Intel marknadsför bland annat faktumet att standarden kan överföra upp till 100 watt energi. Detta stämmer visserligen men bara för en mycket specifik typ av USB Typ-C-sändare som skickar över en viss typ av kabel. Enheterna i bild måste därför drivas av en separat energikälla. I de två exempelprodukterna ovan är dock inte detta något större problem eftersom de två lådorna drivs av separata strömkällor. Det bör ändå poängteras att bärbara datorer inte kommer att ha alla USB Typ C-funktioner, även om de kommer att kunna använda Thunderbolt 3 och därmed utnyttja standardens höga överföringshastigheter – som är essentiella för att få ett externt grafikkort att fungera.

Källa: Gizmodo

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nuär

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Decryphe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans
Medlem
Hans

Extern GPU har jag använt sen runt tre år, anslutet till ExpressCard-porten i min bärbara dator. Just nu hänger ett GTX460 i burken som ger märkbart bättre performance än det integrerade Intel-grejset när man kör krävande applikationer.