Amerikanska säkerhetstjänsten NSA har satt sig vid ritbordet för att försöka hitta nya vägar in i våra älskvärda teknikprodukter. Nu har organisationens chef Michael Rogers presenterat en ny lösning på hur man kan få till säkrare och mer kontrollerad övervakning av misstänkta brottslingar – lösningen kallas en ”framdörr” snarare än ”bakdörr”.

Det var under ett tal som Michael Rogers nyligen presenterade NSA:s tankar kring en ny form av övervakningsmetod som man hoppas att regeringen ska fatta tycke för. Ut slängar man den omtalade ”bakdörren” där en speciell och på pappret säker krypteringsnyckel ska kunna användas för att ge polis och säkerhetsorganisationer full tillgänlighet till även krypterad och dold information i datorer och teknikprodukter som använts av misstänkta brottslingar.

Bakdörrar har fått ett elakt rykte då dem på väldigt lösa grunder använts för att övervaka personer som av någon anledning fångat säkerhetsorganisationernas intresse. Bakdörrar har även använts för regelrätta spionage på högt uppsatta politiker, företag och andra makthavare.

rogersNSA är en av de organisationer som fått motta hårdast kritik och varit inblandad i den ena spionage-skandalen efter den andra.

NSA spikar igen bakdörren – vill öppna ny framdörr

Nu försöker NSA hitta en medelväg där Michael Rogers presenterat vad man kallar en ”framdörr” i elektronikprodukter för att ta sig förbi krypteringsspärrar och säkerhetssystem.

“I don’t want a back door. […]I want a front door. And I want the front door to have multiple locks. Big locks.” förklarade Rogers under ett tal på Princeton Universitet

Framdörren ska likt en bakdörr använda sig av allsmäktiga krypteringsnycklar som ska kunna låsa upp vilken produkt som helst oavsett lösen eller säkerhetsinställningar. Skillnaden mot en bakdörr är att NSA föreslår att framdörren endast ska gå att användas om man synkroniserar ett flertal separata säkerhetsnycklar. Dessa nycklar ska finnas utspridda hos ett flertal byråer och säkerhetsorganisationer och ingen av dessa ska ensamma kunna kika in i våra produkter utan att först få ett godkännande av domstol. Vilket i teorin ska göra det omöjligt för en ensam byrå att i hemlighet ta sig in i krypterade enheter, vilket just NSA anklagats för.

NSA:s förslag har redan mött hård kritik där integritetsförespråkare och säkerhetsexperter poängterat att alla dörrar i säkerhetssystem kan skapa säkerhetshål. Detta även om man använder sig av uppdelade nycklar som för övrigt förlitar sig på en korrekt och rättvis bedömning av de förfrågningar på övervakning som tas emot.

encryption

Konceptet med en framdörr är en av flera nya förslag som presenterats för Vitahuset där det även finns förslag på möjligheten för domstolar att godkänna skapande av spegelkonto där utredare i realtid ska kunna övervaka kommunikation i exempelvis datorer eller smartphones.

Källa: Washington Post

Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Sven Tobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Det är som att installera kameraövervakning hos alla för att vemsomhelst i framtiden kan bli kriminell. NSA lovar att kameran inte är aktiverad om du är laglydig, LOL!

Jag är ej kriminell (inom rimliga gränser) så jag behöver varken fram eller bakdörrar, tack men nej tack!

Medlem
Arne Berg

& varför tyckte folk att boken 1984 var hemsk vi har större övervakning av folk idag än så. Skrämmande utveckling till och med sovjetstaten börjar snart kännas human i jämförelse än det nya övervakningssamhället av dom så kallade goda krafterna.(är själv motståndare mot all form av övervakning från stats sida)
”The one that sacrifice freedom for security deserves neither” Benjamin Franklin