ASUS vd Jerry Shen är en av profilerna inom industrin som tror starkt på det kommande Ultrabook-konceptet där ASUS och Acer blir först ut på marknaden med sina varianter. Men för ett koncept som man tror till större delar ska ersätta den vanliga notebookmarknaden är det rätt dyrt, någonting Shen säger borde åtgärdas under 2012 i samband med lanseringen av Ivy Bridge.

ASUS väntas lansera sina Ultrabooks under oktober månad, och inte september som det tidigare varit tal om enligt Digitimes. Vad vi får se då är fem till sex olika modeller baserade på UX21 och UX31 på 11,6″ respektive 13,3″ med en prislapp på $899 (8 000kr) och uppåt. Det här är enligt ASUS egna Jerry Shen en prissättning som kommer rikta sig mot den övre mid-range och high-end marknaden.

Intel som är hjärnan bakom Ultrabook-konceptet har haft som mål att hålla priserna under $999 något som visat sig vara en utmaning för tillverkarna, till största del faktiskt för att Intel själva inte velat sänka priserna på deras Sandy Bridge-modeller på 17W som ska användas. Shen säger däremot att priserna på Ultrabooks kommer bli lägre under April nästa år, då de börjar skeppas med Intel Ivy Bridge. Vilket kanske inte ska komma som en överraskning då Intel sa till en början att konceptet inte borde dra igång på allvar först lanseringen av just Ivy Bridge.

Flera Ultrabooks kommer att hålla sig över $999 trots att Intel efterfrågade priser under detta

ASUS förväntar sig kunna skeppa Ultrabooks i $600 till $900 (~5 500 till 8000 kr) och det är först då en Ultrabook för mainstreammarknaden kan bli verklighet. Utifrån detta ser det ut som att Intel kommer med en bättre prissättning än idag där de billigaste 17W-modellerna kostar en bra bit över $200, en summa som snabbt börjar närma sig $300 när vi räknar in styrkretsen också. Det går även att spekulera i att man kunnat pressa priserna på övriga komponenter som krävs för en Ultrabooks tunna design.

För er som hållt ögonen på Ultrabooks men inte sett någon intressant modell eller tycker att priserna är för höga, lär det alltså inte dröja länge innan vi får ännu billigare alternativ på marknaden och ett större urval. Ska vi tro på Intel är det inte först vi ser Haswell, 2013 som Ultrabooks ska finnas i större utsträckning på $600 (~5 500 kr) nivån men det borde väl inte hindra för några budgetmodeller baserade på Ivy Bridge?

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob Hugossonflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

pad som asus gjort det är betydligt mer intressant.