I upptakten till Computex valde MSI att utannonsera sin MSI WindPad, som första nordiska sida har nu NordicHardware provat denna nyhet. Vad är då WindPad? Jo det är så klart en tablet. Ännu en potentiell konkurrent till Apples iPad med andra ord; Hur skall detta gå?

Många är vi som hoppas på en lyckad (och mer prisvärd!) PC variant i det numera så heta Tablet-segmentet. Sen HPs Slate inte verkar bli det den först verkade och Microsofts Courier inte blir av alls så är det kanske upp till WindPad att blir den stora grejen för den som inte vill låsa sig till Apple. Alternativet kommer från MSI och är fortfarande i prototypstadiet, men i princip är specifikationer spikade. Det handlar om två varianter, båda på 10 tum. MSI Windpad 100 samt 110. Den förstnämnda bygger på Intels Atom plattform vid 1.66 GHz (Z520), den sista är istället baserad på Nividas Tegra 2. Just nu finns det mest information om Intel varianten. Det ryktas att Intel puschat sina partners hårt att inte prata för mycket om Tegra 2 under Computex. Om ryktet talar sant eller inte är omöjligt att veta, men det är i alla fall sant att det varit oväntat lite fokus på Tegra 2 under mässan.

Specifikationerna i övrigt är ungefär som man kan vänta sig. Ramminnet är av typen DDR2 och på 2 GB. 32 GB SSD, 1.3 Mpxl webbkamera, GPS, accelerometer och 8h+ batteritid. Kommunikationen med omvärlden kommer bestå av en USB-port, en mini-USB, mini HDMI och SD kort. Vill du ut på internet kan du använda 802.11 b/g/n Wifi men också ett SIM-kort via inbyggt 3G modem.

Windpad

Hur var då modellen att hålla i? Det första som slår en är hur lätt den är. Ca 800 g ska den väga och det känns verkligen inte mycket utspritt på en så pass stor platta. Själv kvalitetskänslan var kanske sådär, men det är ju heller inte säker att det är riktigt såhär den slutgiltiga produkten kommer se ut. Till den slutgiltiga produkten får vi också hoppas att de slipat på optimeringen av operativsystemet lite. Modellen undertecknad provade använde W7 med MSI egets Touch UI. Detta är ett grafiskt gränssnitt som lägger sig ovanpå Windows 7 och är enligt MSI optimerat efter hur man använder en pekskärm. Personligen tyckte jag det var lite drygt och jag hade lika gärna kunnat ha ikoner på skrivbordet. Något som också måste förbättras är optimeringen för W7. Som det kändes nu så var det segt, icke-responsivt och hackigt. Ett exempel är att sidblädringen i det medföljande E-boksläsarprogrammet laggade.

Som operativsystem hoppas undertecknad då hellre på det 2.1 Énclair som ska följa med Tegra 2-versionen. Hela tableten gjorde ett långsamt intryck och om man gör den uppenbara jämförelsen med Apple iPad så är den senare ljusår bättre att använda.

Windpad

Det skall också i rättvisans namn sägas att MSI Wind är långt från färdigutvecklad. Lanseringen planeras till tidigt 4:e kvartalet för Intel-varianten och senare samma kvartal för Nvidia-varianten. Också själv MSI Touch UI kommer förbättras, bland annat kommer man få stöd för fler än 2 fingrars multi-touch.

Windpad

Pris är ännu lite oklart. Det ges olika uppgifter från olika källor, men det kommer  troligen röra sig om 499-599 dollar för Intel versionen. Vilket som vanligt lär landa på det 5000-6000 svenska kronor. Ett ytterligare argument för Androidversionen är att den kommer vara ca 1000 kr billigare! Den som lever får se.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

man får hoppas att slöheten och andra barnsjukdomar försvinner fram tills lanseringen, en sån skulle vara trevligt att styra bla htpcn med

Anton Karmehed
Admin

jag ser mig med en tablet som ”multimediaplatta” där man strömmar musik till stereon osv. Räcker med Android + Spotify så har man festen covered. 🙂 Funkar ju med mobilen också men 10″ är lite mer användarvänligt, och flashigt hehe

Anton Karmehed
Admin

Jag är också väldigt anti-kablar egentligen. Men jag har faktiskt inte tänkt på att jag har kabel på Naos-musen. Som sagt, kanske beror på att det ser för jävligt ut här redan. 😛