Qualcomm har som vi vet fyrkärniga systemprocessorer på gång i deras Snapdragon S4-familj, främst inriktat mot surfplattor. Tillsammans med Windows 8 ställer företaget även in siktet mot Intels ultrabook, och även att Qualcomm ser över 64-bit stöd för deras Snapdragon-processorer.

Det är nu bara månader kvar innan möjligheterna för ARM-tillverkare öppnas att konkurrera på marknaden för persondatorer, när Windows 8 släpps som kommer stödja arkitekturen. Det här blir första gången som Intel och AMD med den inlåsta x86-arkitekturen på allvar får konkurrens från annat håll. Qualcomm kommer med deras Snapdragon S4 med fyra Krait-kärnor, att ställa in siktet på ultratunna datorer. Qualcomms senior vice president Rob Chandok säger att datorer med deras kretsar kommer vara lättare än Intels ultrabook-koncept, vilket vi antar beror på den lägre strömförbrukningen.

Qualcomms fyrkärniga processorer väntas ha för hög strömförbrukning för att passa in i smartphones utan vi kan vänta oss att dessa till större del kommer hitta in i surfplattor och datorer, även om undantag kan finnas dock med klockfrekvenser under 2 GHz. Prestandan i deras Snapdragon S4 kommer vara lägre än det Intel har att erbjuda, men de kommer istället kunna kompensera med längre batteritid och tunnare/lättare formfaktorer. Qualcomm tror även att deras inbyggda LTE/4G kommer hjälpa dem att stå ut på marknaden för ultratunna datorer.

Chandok nämner även 64-bit-stöd, vilket kommer tillåta att mer än 4 GB RAM kan användas. Han kunde inte svara på när sådana processorer från företaget dyker upp, men den senaste instruktionsarkitekturen från ARM; ARMv8 har stöd för 64-bitar. Förutom ge dem extra konkurrenskraft sett till persondatorer, väntas det även se till att ARM-arkitekturen i större utsträckning kommer användas i servrar och superdatorer.

Källa: PCWorld


Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid