Ultrabooks var det enda Intel och många av deras partners pratade om på CES, och man lägger ned stora resurser på att få konceptet till den bredare massan. Enligt en ny undersökning kommer de flesta bärbara datorerna se ut som Ultrabooks inom de kommande 5 åren.

Vi har på senare tid sett hur marknaden efterfrågar tunnare och lättare designer på alla typer av mobila enheter. Juniper Research tror att samma sak kommer gälla den bärbara marknaden, och vi har redan sett att det börjat hända. I takt med att efterfrågan ökar kommer alla bärbara datorer på marknaden att mer börja likna Ultrabooks till utseendet.

Idag kostar Ultrabooks väldigt mycket att tillverka, då det är en design och formfaktor ingen arbetet med på större skala – förutom Apple med MacBook Air. Det krävs helt andra typer av komponenter och tillverkningsmetoder vilket snabbt resulterar i de höga priserna vi ser på butikshyllorna idag.

I verkligheten innebär en Ultrabook färre komponenter och råmaterialskostnader överlag, vilket borde resultera i ett lägre pris än vanliga bärbara datorer så snart tillverkningsbiten kommit i fas med det nya konceptet. Man säger att även surfplattor ska ha en betydelsefull del av marknaden och sälja i högre kvantiteter än Ultrabooks, då priserna kommer fortsätta vara lägre för den typen av enheter. Ultrabooken väntas få sitt först stora genomslag i år, i samband med Intels nästa generation processorer; Ivy Bridge. Även Microsoft Windows 8 som väntas dyka upp under oktober i år kommer vara en nyckelkomponent i konceptet.


Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid