Lenovo ger sig in i leken med Android-baserade bärbara datorer med sin nya pekskärmsdator A10. Modellen har ett till synes traditionellt notebookformat och en skärm på 10,1 tum, men inuti tickar en ARM-processor ur Rockchip-familjen som driver Android 4.2.

Det är inte med stormsteg som ARM-processorer och Android börjar leta sig in bland de mer traditionella formfaktorerna som notebooks eller stationära datorer, men till och från får vi se modeller som siktar på att ersätta eller komplementera en ”vanlig” PC.

Lenovo A10 kommer med en 10,1 tum stor skärm med upplösningen 1 366 x 768 pixlar, i ett chassi som är 17,3 millimeter på sitt tjockaste ställe och väger in på strax under ett kilo. Inuti chassit huserar även en ARM-processor från Fuzhou Rockchip vid namn RK3188, med fyra Cortex A9-kärnor på 1,6 gigahertz. Lagring finns i form av 16 till 32 gigabyte flashlagring.

Operativsystemet är Android 4.2, och A10 har vissa gener lånade från Lenovos Yoga-serie. Skärmen kan vridas bakåt 300 grader, varpå tangentbordet kan placeras nedåt och skärmen hamnar närmast användare för bekvämare navigering med pekskärmen som klarar av multitouch med 10 fingrar.

Batteritiden specificeras till 9 timmar vid videouppspelning. Ännu finns dock varken bekräftade prisuppgifter eller lanseringsdatum, men det bör dyka upp inom kort. Frågan är hur målgruppen ser ut för den här typen av datorer, och hur Lenovos Android-lösning kommer stå sig mot exempelvis Googles Chromebooks.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
S0urcerr0R
S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Denna lär väl kosta MAX 2000kr.Rockchip Cortex-A9 är väl det som brukar sitta i dom där 500kr’s surfplattorna som säljs från Kina. Vanliga x86-Netbooks med Windows brukar väl kosta runt 2000kr.Här betalar man varken premiumpris för x86 eller Windows, men o andra sidan får man multitouch och roterbar skärm, så dom kanske ändå vill ha en hacka för den här. Nu när Z3770 släppts så hoppas jag faktiskt att netbook’s kommer tebax.Det borde speciellt finnas en marknad för mer robusta, stryktåliga o vädersäkra datorer i smått format. Typ som Panasonic Toughbook men som inte är lika påkostade.En pimpad vildmarks-netbook med… Läs hela »

Marquzz
Marquzz
10 Årtal sedan

Nu har jag inte testat Chrome OS, men jag känner att Android är ett mycket mer kompetent OS. Tycker att Google bör satsa på ett OS som funkar både på laptops och mobiler och därmed börja konkurrera ut MS ordentligt. Om de släpper ett Android där förutom tillgång till Play, även är enkelt att installera allt som finns till Linux, ja då har de en killer och gamla MS-rävar som jag själv skulle mycket väl kunde gå över helt och hållet.

S0urcerr0R
S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Kanske vore nått. Speciellt om det då börjar dyka upp riktigt kvalitativa produktivitetsprogram på den plattformen.Det är så mycket idag som bara kan göras ”ordentligt” på en PC/MAC. Finns ju inget 3DSMAX/Maya/Softimage/Lightwave till Android. Finns ingen helproffsig Officesuite/Pagemaker heller. Inga kraftfulla media-bearbetningsprogram som Final Cut Pro/Adobe Premiere/Photoshop/Lightroom/Audition/Logic Pro/Fruity Loops. Det råder brist på proffsiga Serverprogram som Ftp-servrar/SQL-servrar/Http-servrar o annat jox (som jag inte kan så mycket om) men antar att man kan nöja sej med MySQL & co. Filhantering är väl det området där Linux har en väldans massa tools för både det ena o det andra så där är… Läs hela »

Segen01
Segen01
10 Årtal sedan

Rockchip!?
Snacka om att snåla med hårdvaran!
Måste hålla med S0urcerr0R ang. referensen till billiga kinaplattor.

Terho
Terho
10 Årtal sedan

Har funderat på att gå över till Android eller Ubuntu men tyvärr så finns det så dåligt med mjukvara för det jag använder datorn till så jag får sitta på MS ett långt tag till har jag en känsla av….