Intel kommer i början på juni att lansera sin nya Haswell-arkitektur. När den nya arkitekturen lanseras för tunna bärbara datorer är inte helt fastslaget men de senaste ryktena talar om rejäla förbättringar i energiförbrukning. Något som bör kunna ge kraft nog för en full arbetsdag på 8-9 timmar.

Dagens ultrabooks har gott om kraft för sina format och erbjuder trots allt ganska god batteritid med mellan 4-5 timmars användning vid videouppspelning eller surfning. Nya Shark Bay-plattformen med Intels Haswell 2-kretsar ska enligt uppgifter till Fudzilla kunna bjuda på upp till 70 procent längre batteritid jämfört med dagens Chief River-plattform med Ivy Bridge-baserade processorer.

Detta skulle göra det möjligt för Intel att prata om batteritid som räcker en full arbetsdag på 8-9 timmar, vilket onekligen låter som en rejäl morot för den nya ultrabookplattformen.

Om uppgifterna stämmer skulle det ge Intels Haswell-plattform ett betydligt bättre utgångsläge på den allt mer populära hybridmarknaden där man annars tampas mot energisnålare kretsar baserade på ARM-arkitekturen och Intels egna Atom-processorer.

Utöver bättre batteritid väntas Haswell bjuda på generellt något högre CPU-prestanda men rejält mycket bättre grafikprestanda. Uppgifterna säger inget om i vilket scenario batteritiden skulle vara så pass mycket förbättrad men vi förmodar att det är vid mild belastning och att den kraftfullare grafikdelen exempelvis fortfarande drar en hel del energi vid spel och andra grafiskt krävande applikationer.

Längre batteritid i våra ultrabooks är däremot något vi gärna ser mer av i år och förhoppningsvis får vi se åtminstone en evolution under tredje kvartalet när Shark Bay väntas lanseras.


Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
EnAnnanKorven-Boris-Henrik Berntssondlq84Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Låter lite för bra för att vara sant. jag tror det när jag ser det 🙂

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

”er bjuder”… dafuq?

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”dlq84″]”er bjuder”… dafuq?[/quote]
fixat 🙂

EnAnnanKorven
Gäst
EnAnnanKorven

Jag får inte riktigt ihop matematiken. Om dagens ultrabooks har en batteritid på 4-5 timmar och ökningen är cirka 70%, hur kan det då resultera i batteritider runt 8-9 timmar? Det är väl närmare en ökning på 100%? (Sen kanske det blir bättre batterier och så annat men i så fall bör det förklaras att det är med i beräkningen.)

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”EnAnnanKorven”]Jag får inte riktigt ihop matematiken. Om dagens ultrabooks har en batteritid på 4-5 timmar och ökningen är cirka 70%, hur kan det då resultera i batteritider runt 8-9 timmar? Det är väl närmare en ökning på 100%? (Sen kanske det blir bättre batterier och så annat men i så fall bör det förklaras att det är med i beräkningen.)[/quote] Enligt testet ovan så är 5 timmar och 15 minuter en vanlig batteritid, lägg på 70% och du får nästan exakt 9 timmar.Men eftersom det är ”upp till” så är det väl mest under de förhållandena där processorn spelar… Läs hela »

EnAnnanKorven
Gäst
EnAnnanKorven

Döh! Tack för klargörandet. Tänkte inte på att de hade testet i tabellen. 😛 (Sen kan man tycka att formuleringen ändå är lite dum, vilket jag tycker.) Det står att testet är utfört med 150 nits ljusstyrka (eller hur man nu säger det).