I dagsläget använder många ultrabooks det nya mSATA-gränssnittet, som är utvecklat för att spara både energi och plats. Standarden är dock utspridd och har kapacitetsbegränsningar, någonting Intel hoppas kunna ändra på med en ny SSD-standard baserad på mSATA.

Förutom att mSATA kommer med vissa begränsningar, så är standarden inte helt enad. Innan specifikationerna på mSATA vara till 100 procent färdigställd började vissa tillverkare utveckla mSATA-enheter i förväg, för att spara plats i tunna datorer. Problemet är att vissa OEM- och SSD-tillverkare håller kvar vid sin ursprungliga mSATA-standard som inte är fullt kompatibel med mSATA. I dagsläget begränsas även mSATA till en kapacitet på högst 512 gigabyte, då max fyra till fem NAND-kretsar får plats på kretskortet.

Intel hoppas kunna ena mSATA-standarden samt möjliggöra högre kapaciteter framöver. Den här ”nya” standarden går under namnet NGFF (Next Generation Form Factor). Intel för just nu diskussioner om standarden tillsammans med de flesta OEM-tillverkarna samt NAND flash-tillverkare som Micron, Sandisk och Samsung, enligt Digitimes.

SSD-enheter baserade på NGFF kommer ha exakt samma bredd och tjocklek som dagens mSATA, skillnaden kommer vara längden. I dagsläget är det fem olika mått som diskuteras; 20, 42, 60, 80 och 120 millimeter, men som det ser ut idag är det 42, 60 och 80 millimeter som väntas bli del i den slutgiltiga standarden. Den nya NGFF-specifikationen väntas bli en vedertagen standard bland tillverkare av ultrabooks under 2013. Om NGFF kommer användas i traditionella formfaktorer är dock helt upp till OEM-tillverkarna.

Intel arbetar för fullt med att standardisera så många komponenter som möjligt i våra bärbara datorer. Anledningen är för att Intel vill få upp tillverkningskapaciteten så högt som möjligt på samtliga komponenter, vilket kommer driva ned kostnaderna på ultrabooks och liknande datorer.


Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid