Den välkända aktören Gigabtyte har visat upp en ny ultraportabel dator i 11,6-tumsklassen som tycks följa mantrat ”less is more”. Datorn, som fått namnet Q21, är en enkel skapelse utan onödig utsmyckning, som kombinerar en strömsnål Celeron-processor med uppgraderingsbar lagring och minne.

Medan många av våra läsare är entusiaster som är ute efter prestandadatorer för datorspel eller andra krävande sysslor så är det många som åtminstone när det kommer till det bärbara segmentet främst är ute efter en enkel och portabel lösning, kanske främst för surfande och textarbete, utan att tappa den frihet som PC-plattformen kan ge. Dessa konsumenter kanske därför bör slänga ett öga på Gigabytes nya skapelse – Q21.

Datorn i fråga bygger kring en 11,6 tum stor skärm med 1 366 x 768 pixlar och levereras i ett enkelt och stilrent chassi i grå och svart design. Hela datorn väger totalt 1,35 kilo, och kommer kunna konfigureras med två olika processorer – en Intel Celeron N2930 med fyra kärnor och en klockfrekvens på 1,83 gigahertz eller en Celeron N2807 med två kärnor och samma klockfrekvens. Båda processorerna har en turbofrekvens på 2,17 gigahertz.

gigabyte_q21_2

Intressant nog kan användaren själv uppgradera både lagring och internminne, något som blir allt ovanligare i det ultraportabla segmentet. Det finns plats för en hårddisk och en SSD via SATA, och i den ensamma minnesplatsen kan du installera upp till 8 gigabyte RAM.

Gigabyte Q21 levereras med Windows 8.1 och tyvärr har vi inte fått någon information om varesig prissättning eller leverans. Med rätt prislapp ser dock datorn ut att kunna bli ett intressant alternativ för den budgetmedvetne som vill ha lite mer muskler och uppgraderingsmöjligheter än vad som erbjuds av exempelvis en mindre netbook, men inte vill eller behöver sträcka sig till en regelrätt ultrabook.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid